Михаил Калашников - оръжейният гений  

27 юни, 2006

Работничка от свръхсекретния съветски завод за части за самовари се пенсионира и колежките я питат:
- Какво искаш да ти подарим, бабо Паша?
- Ами, един самовар, баби.
- Как, в завод за самовари работиш, толкова ли не успя да си откраднеш части и да си сглобиш един самовар?
- Откраднах, баби, но като ги сглобя, все автомати се получават.

Едно от най-лесните за сглобяване автоматични оръжия в света е АК-47. Навремето в часовете по "начално военно обучение" дори ученичките със завидна лекота постигаха норматива: разглобяване и сглобяване на АК- 47 - под 2 минути. При това със завързани очи.
Безотказен, сигурен, непретенциозен - автоматът "Калашников" е най-успешното автоматично оръжие в света. За автоматите "Калашников" се счита, че се повреждат много рядко, ако въобще се повредят някога. Те могат да стрелят при всякакви условия - извадени от водата (стига първо да я изсипете от дулото) или в пясъчна буря. Единствената слабост на това оръжие е, че не е много точно. Това обаче се компенсира от останалите му качества. Около 100 млн. бройки АК-47 и негови модификации са продадени по света. Автоматът "Калашников" днес е стандартно

въоръжение в армиите на 55 държави

Шест от тях дори са го включили като елемент в гербовете си.
Какво мисли за това конструкторът на гениалното изобретение? "Ще ми се да бях създал нещо по-полезно за човечеството. Например косачката за трева" , споделя през юли 2002 г. генерал Михаил Калашников пред в. "Билд".
Запитан на какво дължи "Калашников" световната си слава, създателят му отговаря - "На това, че има душа." Не на последно място той слага и надеждността. "Можете да го държите няколко дни под вода, след това го вадите и веднага стреляте. Идеалното оръжие". Михаил Калашников припомня, че по време на войната във Виетнам, а също и на интервенцията в Ирак американската армия използва руското оръжие заради неговата способност да работи при всякакви условия. Това всъщност може би не е съвсем вярно. Други източници твърдят, че към края на войната във Виетнам войниците на САЩ са използвали М16, който има по-точна стрелба. Въпреки приказките, че това е автоматът на Третия свят, според самия Калашников до 2050 г. всичкото стрелково оръжие ще се конструира на основата на неговите образци.
Гениалният конструктор на руско стрелково оръжие Михаил Тимофеевич Калашников е роден на 10 ноември 1919 г. в малко селце в Алтайския край. След като завършил танково училище през 1938 г., през Втората световна война става механик-водач на танк. В армията Калашников прави първата си оръжейна разработка - брояч на изстрелите на танковото оръдие.
През 1941 г. танкът му е уцелен от фашистки снаряд. Калашников е тежко ранен и трябва дълго да лежи в болница. Безделието го убива. В дългите нощи, когато не може да спи от болката от трудно заздравяващите рани, оръжейният гений на обикновена ученическа тетрадка започва да конструира нов вид стрелково оръжие. Нещо, което според думите на самия Калашников е просто, леко, най-важното надеждно,

създадено от "войник за войниците"

С помощта на приятели изработил първия си автоматичен пистолет. Той сам усещал, че оръжието трябва още да се "пипне". Например темпът на стрелбата бил недостатъчен. Въпреки това, когато представил рожбата си на прочутия оръжеен конструктор А. А. Благонравов, Калашников получил похвала. Първите му образци така и не били взети на въоръжение. Едва след края на войната, през 1945 г., Михаил Калашников запретнал ръкави и се заел сериозно за работа. Той взел за основа модел, който създал през 1943 г., като дори сам се учудил на лекотата, с която успял да премахне недостатъците му и да го превърне в почти идеалното оръжие. Новият автомат издържал всички изпитания.
Разбира се, производството на легендарния автомат не започва веднага. Никому неизвестният танкист трябва да се пребори с много трудности. Когато за пръв път показва на най-големия капацитет в оръжейното дело "рожбата си",

Калашников е арестуван

Той носи ръчно направения автомат под палтото си, но само за да го демонстрира. Като разгръща пешовете обаче и странното оръжие се подава, генералът вдига тревога. Следват справки натук и натам. Освобождават Калашников, но оръжието е отхвърлено като "безперспективно". Вместо да се отчае, конструкторът започва по-упорито да работи за усъвършенстване на творението си.
След време простият танкист се явява на конкурс за избор на нов вид стрелково оръжие за съветската армия. При това наред с най-известните конструктори, работещи в големи авторски колективи. В края на краищата комисия отсява три идеи. Едната от тях е на Калашников. Автоматът обаче трябва да се подобри. Той още не е това, което светът по-късно признава за едно от най-гениалните творения в оръжейната промишленост. От конкурса нататък условията за труд на Калашников се подобряват. Той работи почти денонощно, докато през 1947 г. не започва серийното производство на калашниците. Разбира се, с това работата по АК-47 не свършва. Конструкторът веднага замисля първата модификация. От 1949 г. Михаил Калашников вече е назначен на работа в Ижевск като конструктор. За него обаче е забранено да се говори. Дори съгражданите му не подозират с какъв гений имат честта да живеят. Калашников почти по цял ден е в завода.
Все пак въпреки упорития и непрекъснат труд намира време да се ожени и да създаде четири деца - три дъщери и един син - Виктор, който впоследствие тръгва по стъпките на баща си.
От 1979 г. Калашников е главен конструктор на Ижевския оръжеен завод. От 1947 г. насам на базата на АК-47 Калашников успява да създаде над 100 унифицирани образци на автоматично стрелково оръжие: автомати, картечници, пистолети, самозареждащи се карабини. Сред тях дори има и картечница с крив ствол, предназначена за стрелба в траншеи. Моделите АК-101 и АК-102 са с патрони по натовски стандарт.
Михаил Калашников е запален ловец, затова решава да направи

надеждно оръжие за ловджиите

На основата на калашника се появява карабината "Сайга". 86-годишният конструктор продължава да работи над нови модели и разработки. Сред тях обаче няма газови картечни пистолети. Над оръжията за борба с масовите безредици се труди синът му Виктор.
Не може да се каже, че Калашников е спечелил много от астрономическите продажби на творението си. Всички приходи от тях отиват в държавата. Годишно на пазара излизат около 1 милион автомата с тази марка, но едва 12% от тях са оригинални, посочва Владимир Гродецки, генерален директор на руското оръжейно предприятие "Концерн Ижмаш". Навремето Съветският съюз даде лиценз за производство на автоматите на 20-ина приятелски държави, сред които България, Куба, Китай, Северна Корея и Иран, но според Городецки всички тези лицензи са с изтекъл срок.
В много държави АК се продават на доста по-ниски цени от оригиналния калашник. Йорданските автомати например са по 60 долара бройката, което представлява по-малко от една четвърт от цената на нов "Калашников", произведен в завода Ижмаш.
Макар и да не натрупва богатство от гениалната си творба, АК-47 дава на Михаил Калашников световна слава. За него изобретателят на легендарния израелски автомат "Узи", Узи Гал, казваше, че е "ненадминат, най-авторитетният оръжеен конструктор". Името Калашников се е превърнало в търговска марка с неминуем успех. Има водка, наречена на легендарния конструктор, а тази година заводите "Лада" обявиха, че ще правят джип "Калашников".
Славата на Калашников е толкова голяма, че американският философ и оръжеен експерт Едуърд Клинтън Езъл преди десетилетия му изпраща писмо със следния адрес: "СССР, за Михаил Калашников".
Елизабет Радкова
segabg.com



"Калашников" остава най-използваното оръжие в света
Лесната поддръжка, евтините муниции и голямото производство го правят предпочитан

Автомат "Калашников", известен и като АК-47, ще продължи и през следващите двадесетина години да бъде най-използваното оръжие в света при въоръжени конфликти, съобщи АФП. Лесната поддръжка, евтините муниции и липсата на строг лицензен и правителствен контрол при производството му в редица страни по света правят неговото разпространение евтино и лесно, се казва в доклада на коалицията "Контролирайте оръжията". Документът беше публикуван във връзка с международната конференция за борба с незаконната търговия с леки оръжия, която беше открита вчера в централата на ООН в Ню Йорк. Коалицията "Контролирайте оръжията" обединява "Амнести интернешънъл", "Оксфам" и Международната мрежа за действия в сферата на леките оръжия, в която влизат около 600 неправителствени организации, уточнява АФП.

В момента в употреба по света са близо 100 милиона АК-47 и техни вариации. Същевременно автоматите официално са на въоръжение в държавния арсенал на 82 страни, твърди докладът. Оръжието се използва за масови убийства, осакатяване и мъчения, подхранва престъпността в нямащи нищо общо помежду си държави като Афганистан, Великобритания, Конго, Ирак, Мексико, Сиера Леоне, САЩ, Венецуела и Йемен, се казва още в доклада. Произвеждан в най-малко 14 държави на четири континента, АК-47, който може да изстрелва по 600 куршума в минута, може да бъде купен за около 30 долара в някои части на Африка. От използването на леко стрелково оръжие в света дневно загиват около 1000 души. Ежегодно в света се произвеждат около 8 млн. автомата, а само 10% от тях се унищожават. Нелегалната търговия с леко стрелково оръжие заема около 25% от 4 млрд. оборот. Шест процента от самоубийствата и 40% от убийствата се извършват с автоматичното оръжие, отбелязват експерти.

Легендарният конструктор и създател на автомата АК-47 Михаил Калашников призова за стриктен международен контрол над търговията с леко стрелково оръжие. Според него това се налагало, защото "любимата му рожба" е станала предпочитано оръжие по света за терористите, престъпниците и децата-войници. Задължително е да бъдат въведени стриктни санкции срещу тези, които нарушават международните споразумения, настоя Калашников в навечерието на дебата в световната организация за търговията с оръжие. ООН обсъжда от 26 юни до 4 юли възможна ревизия на своя план от 2001 г. срещу нелегалната международна търговия с леко оръжие. Много правителства в света вече постигнаха съгласие, че нелегалните търговци използват вратичките в международното и в националните законодателства, за да продават смъртоносните леки стрелкови оръжейни системи.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.