Наша фирма ще достави бронежилетки за армията  

02 юни, 2006

Българската фирма "Марс модулни системи" е избрана да осигури бронежилетки за армията, обяви вчера министърът на отбраната Веселин Близнаков.

Договорът е за доставка на 1191 бронежилетки с четвърто ниво на защита. Договорът е за малко повече от 3 млн. лева.

Първите 500 бройки ще бъдат доставени около 20 юни и с тях ще бъдат оборудвани нашите бойци в Афганистан, обяви Близнаков. Той поясни, че образците са издържали успешно всички изпитания и имат максималното ниво на защита както от бронебойни патрони и осколки, така и от хладно оръжие.

В конкурса, спечелен от "Марс модулни системи", на второ място бяха класирани "Бронет Атанасов" и МАКГаброво.

"Бронежилетките са четвърто ниво на защита, всяка тежи по 11 кг, което дава възможност на военнослужещия да се чувства сравнително комфортно в нея", обясни министърът в Пловдив, където откри вчера Седмата международна изложба за отбранителна техника "Хемус 2006".

Преди този договор МО бе сключило сделка с германската фирма "Балистик Протекшън Бургман" за 1750 бронежилетки. С първите 400 бяха екипирани бойците ни в Ирак, но при втората партида бе установено, че жилетките не отговарят на изискванията и тя не е приета от МО. Договорът с германците е прекратен.

segabg.com


За бронежилетките, които ще се използват от Българската армия Агенция “Фокус” разговаря с Коста Сарайдаров – мениджър проекти на фирма “Марс – модулни системи”.

Фокус: Г-н Сарайдаров, фирма “Марс – модулни системи” спечели конкурса за доставка на жилетки за Българската армия. Какви са основните характеристики на изработваните от Вас жилетки.
Коста Сарайдаров: Жилетката притежава комплексна защита срещу куршуми, хладно оръжие и осколки. Без бронеплочите тежи 4 кг, а с тях 10,5 кг. Плочите притежават защита срещу куршуми ниво 3А+. Това означава – срещу всички револверни и пистолетни патрони със стоманена ризница. Разработена е с най-модерните материали от света на балистиката, затова тя съчетава голяма защитна площ с малко тегло.
Изискването на армията беше тя да е колкото се може по-лека. Има допълнителни ленти отпред и отзад, където могат да се слагат чанта за гранатохвъргачка, пистолет, гранати, лопатка и др. Външният калъф е от най-здравия материал в момента – кордура 1000. Старите модели се правеха от плат за ризи и в миналото се случваше плочите да пропадат до слабините. Материята сега е толкова здрава, че превишава няколко пъти изискванията на Министерство на отбраната. В плата има специални добавки за измерване спектралните характеристики, т.е. ако нощно време военнослужещият е осветяван от нощни прибори, жилетката не се вижда. Плочите са производство на френската фирма “Арес Протекшън”. Те издържат 6 бронебойни изстрела на снайпер “Драгунов”. Материалът, от който са изработени, е керамика и полиетилен по оригинална технология на френската фирма.

Фокус: Т.е. сте изпълнили изискванията на Министерство на отбраната?
Коста Сарайдаров: Изискванията на МО бяха много високи. Тази жилетка премина през няколко процедури на изпитване по време на предишното правителство на България. И тогава тя издържа всички тестове, но по-късно процедурата бе прекратена. На този етап обаче процедурата бе направена успешно и прозрачно. Участваха чужди и български фирми, но единствено нашата жилетка издържа изпитанията докрай.

Фокус: Значи да са спокойни тези, които ги носят?
Коста Сарайдаров: Продуктите са разработени с участието на наши специалисти по балистика, дизайн и конструкция на облеклото. Българските войници могат да бъдат спокойни, че носят една много качествена жилетка, направена по стандарти много по-високи от тези във всички натовски армии. Те предлагат комплексна защита на торса, врата и слабините на боеца. На настоящия етап това е максимумът, който би могъл да бъде постигнат.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.