Български пистолет щял да прати Мандела на смърт преди 46 години  

23 юни, 2006

Лидерът на АНК заровил на тайно място "Макаров", произведен в България, малко преди да бъде арестуван през август 1962 г.

Български пистолет "Макаров" замалко не изпратил на смърт бившия лидер на Африканския национален конгрес (АНК) Нелсън Мандела.

Оръжието така и не било открито. Мандела го заровил на тайно място малко преди да бъде арестуван през август 1962 г.

45 години по-късно то се издирва, за да заеме мястото си в бъдещия музей на АНК в бившата секретна щаб-квартира на организацията във ферма край Йоханесбург.

Мандела получил пистолета през 1961 г. от етиопски полковник в Адис Абеба, където бил за тайно военно обучение.

Бил извикан обаче обратно за спешни консултации за бъдещето на АНК, която била забранена през 1960 г., и за евентуално създаване на военно крило на организацията.

Скоро след завръщането си той бил арестуван заедно с неколцина други активисти на АНК. Полицията преровила фермата за оръжие, но не открила нищо.

Ако тогава оръжието беше намерено, режимът на апартейда щеше да докаже, че АНК има военно крило и че Мандела е част от него, казва историкът Гарт Бениуърт, цитиран от "Таймс".

Според него това е щяло да накара властите да свържат АНК с комунистическия блок и "комунистическата заплаха", тъй като по онова време България беше в орбитата на Съветския съюз.

Ако бяха открити българският пистолет и етиопската униформа на Мандела, които той заровил заедно с някои важни документи в дупка на около 50 крачки от кухнята на фермата, със сигурност той и други лидери на АНК са щели да бъдат обвинени в предателство, което автоматично щяло да доведе до смъртна присъда, изтъква британският вестник.
"Таймс"
22.06.2006

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.