САЩ разработват самолет на бъдещето  

16 юни, 2006

ВВС на САЩ ще започнат летателни изпитания на прототип на самолета на бъдещето, съобщава РИА Новости. Новият самолет е с 30% по-икономичен от предшествениците си, което е особено важно при продължителни полети без възможност за презареждане. Прототипът, наречен "Х-48В", е дълъг седем метра, има триъгълна форма и общо взето представлява едно голямо крило, което се управлява с помощта на 20 променящи положението си плоскости.
Самолетният прототип се разработва съвместно от компанията "Boeing Phantom Works", НАСА и Изследователската лаборатория на ВВС на САЩ. През април бяха проведени изпитания с "Х-48В" в симулаторна аеродинамична тръба. По данни на НАСА ВВС са заинтересувани от евентуално военно приложение на самолета, тъй като според специалисти от НАСА самолетът има потенциал да изпълнява много задачи от типа на транспортиране на оръжия и гориво, осъществяване на командване и контрол, които са важни за армията.
Теглото на прототипа е само 180 кг. Засега той е оборудван с три турбинни самолетни двигателя и може да се издига на височина до 3100 метра, като максималната му скорост е 222 км/ч.
Макар засега двата конструирани прототипа да не са особено впечатляващи като размери и характеристики, по-късно ще бъдат създадени по-големи модели. Целта на конструкторите за момента е да се отработи маневрирането при ниски скорости и да се покаже, че концепцията сама по себе си действа. Пентагонът пък от своя страна възнамерява да използва новия летателен апарат в качеството на безпилотен разузнавателен самолет.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.