ООН критикува България, че крие оръжейни сделки  

28 юни, 2006

В черния списък са още Иран, Израел и Северна Корея. От икономическото ни министерство твърдят, че нямат тайни от световната организация

България, Иран, Израел и Северна Корея са страните с най-малка прозрачност в търговията с леко стрелково оръжие. Това пише в годишния доклад на Института за международни изследвания в Женева, Швейцария, съобщи Асошиейтед прес. Той бе огласен вчера на конференция на ООН в Ню Йорк, на която бе обсъдена програмата за ограничаване на разпространението на леко стрелковите оръжия.

"България заедно с Израел, Иран и Северна Корея като "значителен износител на оръжие" е избрала да не предоставя никаква информация", заяви Кийт Краузе, директор на програмата към швейцарския институт. Като отличници са посочени САЩ и Германия.
Според информация на ООН институтът е независима организация, която се използва като международен източник за публична информация по всички аспекти на лекострелковите оръжия и като ресурсен център за правителства, политици и изследователи по тези проблеми. От 2001 г. той представя ежегодно доклади по тази тема.
"Правителствата трябва да направят повече, за да опазят продукцията си от крадци и трафиканти", каза при откриването на конференцията генералният секретар на ООН Кофи Анан. Годишно от глобалната търговия с лекострелково оръжие се печелят 4 милиарда долара. Смята се, че 1 милиард от тях идва от незаконни сделки.
У нас основните производители са завод "Арсенал" в Казанлък и ВМЗ-Сопот. Производството и сделките с оръжие се контролират от междуведомствена комисия и Министерството на икономиката. Вчера от министерството заявиха, че изнесеното в доклада не отговаря на истината. "България редовно дава информация за състоянието на търговията с леко оръжие и това се отразява в официалния регистър на ООН", коментира Евелина Бахчеванова, директор на Дирекция "Международен контрол на търговията и сигурността".
Проблемът вероятно идва от факта, че швейцарският институт работи с официални доклади на отделните страни. По закон от 2002 г. българското правителство е задължено да внася годишен доклад в парламента за производството и търговията с оръжие и стоки с двойна употреба, но досега това не се е случвало. Този факт бе използван като повод през 2004 г. да бъде уволнен секретарят на междуведомствената комисия по търговията с оръжие.


Миналата седмица британската неправителствена организация "Оксфам" също посочи България сред страните, които не предоставят достатъчно информация за търговията с оръжие. Иран, Северна Корея и Израел също бяха в списъка, в който фигурираха още Китай, Египет, Бразилия и Румъния. "Оксфам" прави собствени разследвания.
Конференцията в Ню Йорк няма да приеме документ със задължителен характер. Привържениците на по-големия контрол обаче ще настояват правителствата да гарантират, че оръжията не се използват за погазване на човешките права. Те трябва да поемат отговорност за всички оръжия, които продават, дори и след сключването на сделките. В момента това се прилага към оръжията за масово унищожаване, но не и към лекострелковите.

--------Съвпадение--------
Междувременно вчера в Сингапур Колин Мак Ю Луун се призна за виновен пред съда, че се е опитал да достави 20 000 автомата от България на сирийски търговец, съобщи БТА.
Трийсетгодишният сингапурец призна, че е заговорничил с 45-годишния Чаандраран за прехвърляне на автомати АКМС, модификация на АК-47, на стойност 3.4 млн. долара от България в Сирия. Сингапурецът бил административен директор на швейцарска софтуерна фирма. Мак помогнал за уреждането на сделката между българския продавач и сирийския купувач, прикривайки операцията с фалшиви документи. Насочени от информатори, митнически служители намерили в компютъра на Мак уличаваща го кореспонденция, водена между май и септември 2005 г. Освен това установили, че той е действал като посредник за прекарване на стоката, без да има митническа регистрация. Не се съобщава кой е българският търговец.
---------------

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.