Венецуела получи първите калашници  

05 юни, 2006

Венецуела в събота получи първата партида от 33 000 руски автомати "Калашников", съобщи АФП. Оставащите 67 000 бройки трябва да бъдат доставени до края на годината.В петък президентът на Венецуела Уго Чавес съобщи, че с първите автомати АК-103, които са оборудвани с прибори за нощно виждане, ще бъдат въоръжени елитните подразделения на въоръжените сили на страната. Русия договори доставката на оръжие за латиноамериканската страна, след като Вашингтон забрани преди месец продажбата на оръжие и муниции за ляво ориентираното правителство на Чавес, опасявайки се от връзките му с Куба и Иран, както и от бездействието му спрямо партизаните в съседна Колумбия.

В близките 3-5 години Русия ще построи във Венецуела и завод за производство на автомати "Калашников" и на боеприпаси за тях. Работата по съоръжението ще започне веднага след като двете страни постигнат споразумение за параметрите на сделката и лицензите за производство. Освен това в средата на 2005 г. беше подписан договор за доставката за южноамериканската република на 15 хеликоптера Ми-17 за 200 млн. долара. Първите три машини вече са доставени.

Президентът на Венецуела Юго Чавес започна широкомащабна военно реформа. Нейната цел е модернизация на въоръжението, преструктуриране на армейските подразделения и тяхното преоборудване с високотехнологични системи на логистика и въоръжение. В амбициите на Уго Чавес влизат и планове за превръщането на Венецуела в регионален лидер в Латинска Америка в износа на оръжие.

Износът на оръжие носи годишни проходи на Русия в размер на 6 млрд. долара годишно. Почти половината от този износ е предназначен за Китай, а останалата част е за Индия, Сирия, Иран, Венецуела и Мианмар.

Дневник
04 юни


Лавров: Русия ще продава оръжие на Венецуела въпреки американските възражения

Москва. Руският външен министър Сергей Лавров каза, че страната му ще продава оръжие на Венецуела, въпреки американското оръжейно ембарго, предаде Асошиейтед прес.

В интервю, което ще бъде излъчено днес по телевизия "Русия", Лавров заяви, че Москва спазва всички свои международно-правни задължения, които не ограничават оръжейните доставки за Венецуела.

На Венецуела не са наложени никакви санкции и ние вече сме развивали военно-техническото си сътрудничество с тази страна, подчерта руският първи дипломат и добави, че това сътрудничество ще продължава чрез форми, които не попадат под никакви ограничения.

Изявленията на Лавров са във връзка с интереса, който Венецуела проявява към покупката на руски изтребители Су-30. Ако се стигне до сделка, тя ще е последната от поредицата споразумение за продажба на руско оръжие на Венецуела.

Латиноамериканската страна вече купи 100 000 автомата Калашников и обяви, че смята да организира производството на този вид автомати по лиценз, отбелязва АП.

Запитан дали на Русия й пречи това, че Вашингтон е недоволен от политиката на президента Уго Чавес, руският външен министър отхвърли американския фактор като "някакво абстрактно понятие". Има международно право, на което ние се стараем да се опираме, каза Лавров.

Миналия месец Вашингтон забрани на американските компании да продават оръжия на Венецуела, която според САЩ не прави достатъчно в борбата с тероризма. Венецуела нарече това решение политическо, а президентът Чавес заяви, че страната му вече не се нуждае от американското оръжие.

Не е тайна, че на световния оръжеен пазар сме конкуренти със САЩ, а сега и с някои европейски страни, подчерта в интервюто си Лавров. Естествено, ако имаме възможност изгодно да продадем наше оръжие, ще го правим и занапред, но като стриктно спазваме всички свои международно-правни задължения, както и собствените си правила за контрол върху износа, които са едни от най-строгите в света, каза външният министър на Русия.
04.06.2006
МИМ

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.