Търсят име за F-35 Joint Strike Fighter  

15 юни, 2006

В живота на изтребителят F-35 Joint Strike Fighter настъпва нов важен етап – избират име на изтребителя, съобщава Defensenews.com.
"Кръщенето" на новата машина трябва да се състои в началото на юли. Името на машината ще бъде назовано от началника на щаба на ВВС на САЩ генерал Майкъл Мосли, след консултации с офицерите от корпуса морска пехота и ВМФ.
Предварителният списък с шест имена – финалисти следните названия: Black Mamba, Cyclone, Lightning II, Piasa, Reaper и Spitfire II. Последното име по-рано принадлежеше на британския изтребител от Втората световна война, прославил се в т.ч. и като самолет на флота.
"Новопокръстения" изтребител впоследствие ще стане най-масовият боен самолет на САЩ. ВВС на САЩ, флота и корпуса морска пехота планират да закупят 2445 самолета. Стойността на програмата е 256 милиарда долара.
Болшинството изтребители и ударни самолети на ВВС на САЩ носят имена на хищни птици - F-15 Eagle - "Орел", F-16 Falcon - "Сокол", F-117 Nighthawk - "Нощен ястреб", F-22 Raptor - "Граблива птица", F-111 Raven - "Гарван" и т.н. Тази традиция е установена през 70-те години на миналия век.

Изпрати публикацията по електронната поща


1 коментара: to “ Търсят име за F-35 Joint Strike Fighter

  • Nasko Hristov
    14 юли, 2006 22:51  

    Изтребителя F-35 Joint Strike Fighter, над създаването на който работи американската корпорация Lockheed Martin и компании от още шест страни, е решено да се казва Lightning II ("Мълния -2"), съобщи агенция Reuters.
    Името на машината бе обявено от началника на щаба на ВВС на САЩ генерал Майкъл Мосли на тържествена церемония в завода на Lockheed Martin във Форт-Ворте, щат Тексас.
    "F-35 Lightning II ще стане основата на военновъздушните сили на Америка и на нашите съюзници през 21 век", - е заявил заместника на министъра на отбраната на САЩ Гордон Ингланд. Било е отбелязано, че изтребителят ще продължи традицията на едни от най-добрите самолети за всички времена.
    Става въпрос за P-38 Lightning от времето на Втората световна война, на сметката на който се числят голяма част от въздушните победи, и за разработения от BAE Systems друг свръхзвуков двумоторен самолет, който се е намирал на въоръжение в САЩ през 1950-1988 г.
    Стойността на за създаването на F-35 е около 256 милиарда долара, което се явява рекорд за такъв проект.
    Както се очаква, изтребителят ще стане най масовият боен самолет на САЩ – ВВС, ВМС и корпуса морска пехота планират да закупят 2443 самолета, като първите машини се очаква да постъпят на въоръжение през 2009 година. Самолети са планирани и за страните, участващи в проекта.

Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.