Словенската армия ще се въоръжи с белгийски автомати  

23 юни, 2006

Сухопътните войски на Словения ще приемат на въоръжение белгийската щурмова пушка F2000.
Щурмовата винтовка F2000 калибър 5,56 милиметра, разработена от компанията Fabrique Nationale Herstal, спечели конкурса на въоръжените сили на Словения, превеждащ се в продължение на година.
Автоматът е направен по схемата "буллпап" (пълнителят е разположен зад спусковият механизъм) и с него може лесно да се стреля както с лявото, така и с дясното рамо. Това става благодарение на патентованата система за фронтално изхвърляне на гилзата.
Оръжието има модулна конструкция. Цевта е сменяема като може да се монтира и цев с вграден лазерен целеуказател или с вградено фенерче. Може да бъде монтиран 40 мм подцевен гранатомет разработка на FN. Възможно е също поставянето на "нелетален" модул XM303 при провеждане на полицейски операции, стрелящи с капсули с боя или балони със сълзотворен газ. Възможно е монтирането и на други модули, разработени според изискванията на купувача.
Вместо щатен оптически прицел, на F2000 може да се поставя система за управление на огъня в състав лазерен далекомер и балистичен изчислител.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.