Другите за нас  

09 юни, 2006

Публични интернет дневници
Знаете ли, че водата в някои тоалетни чинии се завърта по часовниковата стрелка, а в други наобратно.

Вероятно не, освен ако не четете личния уеблог (от "уеб" - мрежа, и "лог" - дневник) на Александър Карчински. В интернет дневника "Американската мечта" (http://akartchinski79.blogspot.com/) е обяснено, че любопитният ефект се дължи на силата на Кориолис. Александър е русенец, но живее в малко градче в щата Охайо. Той е един от няколкостотинте българи, поддържащи свои дневници в интернет.

По същество уеблогът е вид сайт, обновяван по-често от обикновеното. Първият български уеблог (http://www.mchell.cult.bg/) е създаден от Георги Варзоновцев в началото на 2002 г. Днес съществуват български интернет дневници, които коментират почти всичко -от кино, секс и кулинария, през политика и литература до оръжия и автомобили. Блоговете имат читателска аудитория, за която някои малки вестници могат само да мечтаят.

Българските блогове все по-сериозно започват да се налагат като независима медия със свой собствен глас. Понякога те изпреварват традиционните печатни и електронни медии, улавяйки първи новината. Така например през февруари т. г. авторите на блогове (известни като "блогьри") подеха кампания против унищожаването на плажа Иракли от строителната компания "Суис пропъртис". По-късно темата премина в големите печатни издания.

Има блогове за всичко. Например http://www.plshtov.blogspot.com/е за оръжейна култура. Авторът му Наско "T.Rex" Христов е търговец на пистолети и твърди, че "оръжието е необходимост и основен обект на интересите му в исторически и технически план". Сред тематичните интернет дневници е и "Бирения блог" (www.underlog.org/beer/), който разказва за биропиенето и свързаните с него преживелици. Много често с авторитета и лексиката на опитен "бираджия" авторът му коментира марките пиво на родния пазар. В "Бирения блог" се прогнозира дори появата на нова марка бира във връзка със Световното. Информацията е почерпена от вътрешен човек в бирения бранш.

Освен за пиене в интернет има и местенца за хапване. Виртуални, разбира се. "Хапвам, следователно съм" е блог с уклон към кулинарията. Авторът му, бургазлията Боби Димитров, е програмист и специалист по хардуерна и софтуерна поддръжка. Освен за кулинария Боби пише за компютри, фотография и музика.

Авторите на блогове улавят нещата в движение. Те пишат бързо и доста често - с грешки. Но не това е най-важното, защото те разполагат със свободата да публикуват неща, неприемливи за една традиционна медия. Например изявления като "Първанов е пълен задник". Карикатура с подобно съдържание циркулира в последните дни из някои родни блогове.
Йордан Тодоров
"168 часа" 9 юни 2006 , 33 стр.
Че пишем бързо и с грешки, това е вярно...
Добре де, ама журналистите като пишат бавно, защо пак грешат...? Едва ли е толкова важно, ама това дето го пише по-горе, че търгувам с оръжие не е вярно - и в сайта ми ясно го пише...

Изпрати публикацията по електронната поща


1 коментара: to “ Другите за нас

  • Анонимен
    11 юни, 2006 09:42  

    (http://akartchinski79.blogspot.com/) - този адрес също е отпечатан с грешка!

Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.