Естонците унищожиха 6000 пистолета  

15 юни, 2006

Във връзка с приемането на въоръжение от естонската армия на новите пистолети USP на немската фирма Heckler&Koch, днес бяха унищожени шест хиляди снети от въоръжение пистолета, предимно от марките „Макаров” ПМ, ТТ и Colt.
Както съобщава РИА Новости, цитирайки прес – службата на главния щаб на Силите за отбрана на прибалтийската република, пистолетите USP съответстват на стандартите на НАТО (патрон 9x19 милиметра). В същото време ПМ, според мнението ма естонските експерти са технически и морално остарели. Освен това, техните патрони (9x18 милиметра) не са стандартни за алианса.
Новите пистолети ще постъпят на въоръжение през тази година. С тях вече са въоръжават участващите в международни миротворчески мисии естонски военнослужещи и военни полицаи.
Процеса на унищожаване на снетите от въоръжение пистолети е бил наблюдаван освен от естонски военни, но и от сътрудници на посолството на Германия и фирмата Heckler&Koch.
Конкурса за доставка на новите пистолети Министерството на отбраната на републиката обяви през миналото лято. След сравнителен технически анализ военните експерти спряха своя избор на пистолетите USP.
Във връзка с клаузите в контракта, след унищожението на старите пистолети Естония е могла да получи съществена отстъпка при покупката на новите оръжия.

Изпрати публикацията по електронната поща


1 коментара: to “ Естонците унищожиха 6000 пистолета

  • Анонимен
    07 юни, 2008 21:51  

    Можеха да ги продадат (подарят) на бедните :) Какво пречеше да се разпродадат? Подобни решения винаги ми намирисват на подкупничество.

Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.