Според СИПРИ светът харчи все повече пари за оръжие  

15 юни, 2006

И през изминалата година се е запазила тенденцията за увеличаване на оръжейните разходи в световен мащаб, се посочва в ежегодния доклад на стокхолмския международен институт по проблемите на мира (СИПРИ), цитиран от АФП. През миналата година те са нараснали с 3.4% или 33 млрд. долара до рекордните 1.118 трилиона долара. Това представлява 2.5% от обобщения БВП на всички страни по света. Според СИПРИ през изминалата година на глава от населението на света се падат по 173 долара за въоръжаване. САЩ държат около 48% от всички военни разходи, отчитайки ръст от 1% в сравнение с миналата година, което се дължи на продължаващите военни кампании в Афганистан и Ирак.

Вашингтон е следван във военните си разходи от Великобритания, Китай, Франция и Япония, на които се пада средно около 5% от разходите в глобален мащаб за въоръжаване. Растящите цени на петрола пък допълнително са влели свежи финансови средства във военните бюджети на Алжир, Азербайджан, Венецуела, Русия и Саудитска Арабия. Тези приходи са позволили на страните да изхарчат повече от заплануваните суми за въоръжаване.

Грузия е световен лидер за миналата година по ръст на военните разходи, САЩ по отношение на обема, а Русия по обема на оръжеен износ. Москва държи около 30% от пазара, изпреварвайки Великобритания, Германия, САЩ и Франция. Основни търговски партньори на Кремъл са Индия и Китай, докато най-големите клиенти на САЩ са били Великобритания, Гърция, Египет и Израел.

Най-големи износители на оръжие в света, според данните в годишника, си остават Русия, САЩ, Франция, Германия и Великобритания. На тях общо се падат 81% от всички доставки. За периода 2000-2004 г. Русия е изпреварила САЩ. Износът на Кремъл за периода 2000-2004 г. възлизат на 26.9 млрд. долара, на САЩ - 25.9 млрд.долара, на Франция - 6.3 млрд. долара, на Германия - 4.8 млрд. долара и на Великобритания - 4.4 млрд. долара. Съществен ръст на разходите за отбрана се наблюдава в Латинска Америка, където три четвъртите от тях принадлежат на Бразилия, Чили и Колумбия. Европа е единственият континент, където разходите за отбрана отбелязват като цяло спад.

СИПРИ предупреди, че растящият брой на международните омиротворителни мисии също допринася за ръста на военните разходи. Освен това, ако тенденцията на нарастване се запази, международните организации могат да се изправят пред невъзможността да ги осигуряват кадрово и логистично. През миналата година ЕС със своите шест цивилни миротворчески мисии даде сериозна заявка за участие, се посочва в доклада на СИПРИ. От своя страна ООН е продължила да поддържа 58 мисии срещу едва 40 за периода между 1948 и 1989 г. През 2005 г. е имало 17 конфликта. Броят им е най-ниският от края на студената война досега.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.