Първият сериен „Нощен ловец” постъпи в Министерството на отбраната на Русия  

09 юни, 2006

След успешното завършване на заводските изпитания на въоръжените сили на Русия бе предаден първият сериен вертолет Ми-28Н "Ночной охотник", съобщава РИА Новости цитирайки прес – службата на фирмата "Роствертол".
Новият вертолет се присъединява към двете опитни машини, с които в момента се провеждат войскови изпитания. По време на изпитанията се проверява работата на радиоелектронното оборудване, в това число и системата за управление на огъня.
В хода на заводските изпитания вертолета е извършил няколко изпитателни полета, включително и бойни стрелби, и според конструкторите е потвърдил съответствието на своите тактико-технически характеристики с изискванията на военните.
Ми-28Н е специализиран тежък вертолет за огнева поддръжка на войските. Максималната му маса при излитане е 11,5 тона, а максималната скорост - 300 километра в час. Вертолета е въоръжен с 30-милиметрово автоматично оръдие 2А42 във въртяща се установка в носовата част и е способен да носи до 1605 килограма боен товар.
В състава на въоръжението могат да влизат противотанкови ракети "Вихрь", "Атака-В", "Штурм", неуправляеми реактивни снаряди с калибър 57, 82 или 130 милиметра, авиационни бомби с тегло до 500 килограма, оръдейни контейнери и ракети въздух – въздух.
Машината е снабдена с прицелно – навигационен комплекс, осигуряващ използване при всякакви метеорологични условия. Кабината на екипажа и жизнено важни възли на машината имат броня, способна да издържи обстрел от крупнокалибрени картечници и малокалибрена зенитна артилерия.
През март 2006 година държавната комисия взе решение за възможността за серийно производство на вертолета Ми-28Н. До 2010 година ВВС на Русия трябва да получат не по-малко от 50 такива машини.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.