Безпилотни машини ще шпионират по европейските граници  

05 юни, 2006

ЛОНДОН - Английски безпилотни самолети, снабдени с мощни камери, ще пазят европейските граници от терористи, писа вчера в. "Индипендънт".

Европейската комисия се интересува от подобни малки летателни машини с тегло до 195 кг, които да патрулират над Средиземноморието и над Балканите, където нелегални имигранти опитват да проникнат в ЕС, добавя вестникът.

Безпилотни самолети ще летят на около 750 м височина над Ламанша и Средиземноморието в рамките на програма за 1,5 млрд. евро, която ще оборудва европейските полицейски части, митническите служби и граничните патрули с антитерористични високи технологии.

Безпилотните самолети вече са изпробвани от белгийското правителство за проследяване на танкери, които правят контрабанда с петрол в Северно море.

"Гардиън" пише още, че Русия също искала да охранява границите си с такива машини. Британски безпилотен самолет вече е на служба в САЩ и патрулира по границата с Мексико.

Брюксел пуска от догодина специална програма за разработване на подобни високотехнологични летателни апарати, но правозащитни организации и някои евродепутати се противопоставят на идеята. Тя щяла да наруши правата на обикновените граждани в Европа.

От друга страна, представител на Еврокомисията заявил пред "Гардиън", че е много добре военни технологии да се използват за граждански цели.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.