България произвежда уникални оръжия  

03 юни, 2006

Рекорден интерес към изложението за военна техника в Пловдив

България модернизира своята армия и е готова да купува въоръжение и бойна техника от напредналите страни, заяви заместник-министърът на отбраната Симеон Николов при откриването на седмата оръжейна изложба „Хемус 2006" в Пловдивския панаир. Това е причината за рекордния интерес на чуждестранни и български изложители на армейска техника. В палати №3 и №7 на панаирното градче показват продукцията си 155 фирми от 22 държави. Българските изложители показват четири уникални бойни продукта, които засега се произвеждат само в нашата страна, каза заместник-министър Николов. Това са дънната противокорабна мина с покритие от типа Стелт, противоводолазна скачаща граната, устройството за заглушаване на дистанционни взриватели. Четвъртият български уникален продукт все още не може да бъде копиран - дори от китайците, похвали се зам,-министър Николов. Това са радиосмутители, изстрелвани със снаряди на големи бойни участъци. Йордан Радев - директор на Международния панаир в Пловдив, каза, че по своите параметри изложба „Хемус" вече покрива изискванията на международната организация на панаирите ЮФИ. Това ни дава основание да я предложим за самостоятелна акредитация към ЮФИ, заяви Радев.
Михаил Ванчев
ПАРИ


Военната ни продукция предимно за чужбина

Голяма част от продукцията на военнопромишления ни комплекс е предназначена за износ, коментираха представители на компаниите изложители. По този начин въоръжените ни сили остават без много ценни придобивки, а главната причина е липса на средства, допълват специалистите.

За сметка, на това голям интерес към сключване на договори за доставки със силовите ни институции проявяват чужди компании, доставчици на различни видове оборудване. Такива са самолетостроителите Lockheed Martin и Boeing, които са представени на изложението. При разговора си с представители на една от компаниите след реплика, че самолетите се предлагат на много добра цена, министър Близнаков отговори, че в момента „не можем да си ги позволим".

Италианската компания Finmeccanica, произвеждаща средства за комуникация и наблюдение, също изяви желание да засили присъствието си на нашия пазар. Това те очакват да стане с доставки на техника за армията, вътрешното министерство и транспортни проекти. Италианците вече са доставили радарни системи за Ръководството на въздушното движение в София и тактически комуникационни системи за армията.


Подводни и скачащи гранати изложени в Пловдив
Само 0.28% от военния бюджет отива за научни разработки

Потивокорабна мини със СТЕЛТ-покритие и заряд от 120 кг тротил.
Оръжия, боеприпаси и системи без аналог в света показват за първи път български фирми на Международната изложба на отбранителна техника "Хемус 2006". Тя бе открита вчера в панаирното градче в Пловдив.
Някои от тях дават нов шанс на нашата оръжейна промишленост за пробив на световните пазари, заяви зам.-министърът на отбраната Симеон Николов.
Единствената в света граната за брегова защита от леководолази предлага от тази година "Аркус". Тя се изстрелва с подцевни гранатомети от "Калашников" или М-16 на разстояние от 100 до 350 метра. Взривява се на 7-8 метра под водата и поразява намиращите се в района леководолази.
Уникална е и скачащата граната на дружеството от Лясковец. При контакт с земята обратен заряд я изстрелва нагоре и тя се взривява на височина около 1.5 метра. Така пораженията, които нанася, са с 2.5 пъти по-висока ефективност.
През миналата година "Аркус" е изнесъл зад граница военна продукция за 94 милиона лева, обясни изпълнителният директор Банко Банков. Поръчките за пистолети калибър 9х19 не намаляват, като само за САЩ досега са изнесени над 30 000.
След като в Китай не можаха да я изкопират, ще им се наложи да я купуват от нас, представи Николов модулната система за защита от взривни устройства, мини и бомби с дистанционно управление "Комета".
Системата е без аналог в света, допълни пред "Монитор" маркетинговият мениджър на "Електрон Прогрес" Ивайло Бецински.
Системата заглушава радиосигнали от 20 МНz до 2.5 GHz с възможности за разширяване на диапазона. Може да охранява стационарни и мобилни обекти, като осигурява и честоти за вътрешни комуникации. Системата има приложение в армията, за полицейски и цивилни нужди, а цената є е приемлива за пазара, обясниха от фирмата.
На щанда на Института по металознание на БАН може да се видят дънни противокорабни мини със СТЕЛТ-покритие и заряд от 120 или 250 кг тротил. Те са част от предлаганата от института система за изграждане на охранителни съоръжения за пристанища и акватории. Интересът е много голям, призна, но без подробности за държави и цени, шефът на института чл. кор. Стефан Воденичаров.
Сега фирмите от военно-промишления комплекс формират около 1.5 % от брутния вътрешен продукт на страната. Само 0.28% от бюджета на МО се използва за научно-технически изследвания. В армиите на страните от Западна Европа се отделят средно по 3%, а в САЩ ­ 6 на сто. Ако успеем да стигнем 1 процент, ще е добре, коментира зам.-министър Симеон Николов.
Днес в рамките на изложението започва международна военна научна конференция. На полигона до с. Змеево ще има демонстрации на бойна техника и боеприпаси. Всеки ден на летището в с. Чешнигирово пловдивската фирма "Авиотехника" и италианският консорциум "Финмеханика" ще представят възможностите на безпилотни летателни апарати.
НИКОЛАЙ КРЪСТЕВ
в.Монитор


Симулатор задминава скоростта на звука
Днес безплатно дават по едно кръгче с тренажора на „Боинг" в панаира

Любителите на силни усещания днес могат да се почувстват като герои от филма „Топ Гън" и да покарат изтребител на симулатор в панаира. Тренажорът на „Боинг" се намира в 3-а палата и е абсолютно копие на пилотската кабина на легендарния „F-18 Е/Р Superhornet", каза мениджърът на „Боинг" Теодор Хърман. Днес и утре всеки желаещ може да се пробва да направи виртуални лупинги съвсем безплатно. Освен седалка за пилота, тренажорът на изтребителя има място отзад и за навигатор. Настанените на меките столчета смелчаци ще усетят 1:1 рисковете на истинския полет. Вибрациите и накланянето на симулатора не се различават по нищо от реалните опасни условия във въздуха. Адреналинът вдига и имитирането на максималната бързина на виртуално движение във въздуха. Симулаторът ще изправи косите и на най-големите смелчаци, защото развива скорост, надвишаваща 1,6 пъти тази на звука. Тренажорът е сравнително лесен за управление. Новак пилот само след 10 тренировки може да лети на „F-18 Е/Р Superhornet"". За реални битки и мисии обаче са нужни 60-ина успешни кацания. Свръхзвуковата машина е най-модерният в момента самолет в американския флот. Само симулаторът за изтребителя струва. между 750 000 и 2 млн. долара.
24 часа
ИЛКО ВАСИЛЕВ

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.