F-35 - летящата кока-кола  

01 декември, 2005

Новият боен изтребител е проект на Пентагона и "Лохкийд Мартин"

Наричат новия изтребител от пето поколение F-35 "летящата кока-кола". Защото има претенциите да стане модерният символ на новите свръхзвукови бойни самолети.
Идеята се ражда още в средата на 90-те години, когато американците решават, че им трябва по-лека и евтина военна машина. Конкурсът за дизайн и производство на първия прототип печели през 2001-ва концернът "Локхийд Мартин" след люта надпревара с "Боинг". Изтребителят е наречен JSF - Joint Strike Fighter F-35. Той трябва да стане най-могъщият господар на небето. Според първоначалния договор на американското правителство и "Локхийд Мартин" всеки F-35 трябва да не надхвърля $40 млн. Той щe замени остарелите бойни F-16 и F/A-18 и ще стане новият универсален щурмови самолет на САЩ. F-35 ще удря предимно по земни цели, но с възможности за борба и с противниковите самолети.
В началото на седмицата Пентагонът обяви, че по всяка вероятност ще се откаже от сухопътния модел. Работата по другите два варианта - за ВМС и за морската пехота, продължават. В момента в разработката на изтребителя участват още Великобритания, Италия, Холандия, Турция, Канада, Австралия, Дания и Норвегия. Общата стойност на проекта за производство е $250 млрд. Сухопътната версия на F-35 е предназначена за ВВС. За ВМС се разработва модел, чиято конструкция е така променена, че да каца на самолетоносачи. Ще се произвежда и още един вариант на изтребителя, специално за морската пехота, за вертикално кацане. Според експертите на Пентагона военноморският вариант на F-35 спокойно може да обслужва и ВВС. Англия също обяви, че ще снабди войските си с този модел.
Корпусът на F-35 е изграден от елементи на технологията "Стелт". Радиоелектронното му оборудване е на принципа на интеграцията на бордните сензори и външните разузнавателни системи. Т. е. пилотът ще получава информация за насочване на авиационните бомби от други самолети, разузнавателни сателити, наземни пунктове за управление. Самолетът е оборудван и с инфрачервена система за търсене, идентификация и съпровождане на въздушни цели и за насочване на прецизни оръжия по земни цели. F-35 ще бъде снабден с автоматично 20-милиметрово артилерийско оръдие и лазерен далекомер. Въоръжението му ще включва още ракети и авиобомби. Максималният боен товар е около 5 т.
Модификациите за ВВС и ВМС ще бъдат оборудвани с турбореактивен двигател "Прат енд Уитни" F119-PW-100 с максимална тяга 15 500 кг. Моделът за морската пехота е с двигател на "Ролс Ройс".
Първият пробен изтребител бе произведен през май т. г. През август 2006-а ще излети първият F-35. Очаква се Пентагонът да вкара в употреба новите бойни самолети през 2008-ма. Цената на един изтребител ще бъде около $28-30 млн.
Ваня Костова
standartnews.com
26.11.05

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.