Крадат оръжие за $32 млрд.  

20 декември, 2005

В периода 1992-1997 г. от Украйна е било изнесено и продадено на безценица оръжие на сума $32 млрд., съобщи председателят на следствената комисия на украинската Върховна Рада за проверка на незаконната търговия с оръжие Сергей Синченко.
Както съобщи изданието ЛIГАБiзнесIнформ, в отчет пред парламента Синченко посочил, че в разграбването на въоръжението на украинската армия и в незаконната търговия с оръжие са участвали 114 фирми. Първите нарушения били свързани с доставката на големи партиди оръжие на Босна и Хърватия по "сенчести" канали. Само 20 на сто от сделките се сключвали от организации, които са упълномощени за това. Нарушенията се извършвали в атмосферата на строга секретност на организациите, които са имали право да търгуват с оръжие. Напълно запознат с оръжейните далавери бил само един човек, бившият секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Владимир Горбулин.

http://www.monitor.bg
20-12-05

Да, този филм сме го гледали. "Богът на войната" искам да кажа, с Никълъс Кейдж. Ако не сте го гледали все още - препоръчвам ви го.



и няколко реплики от филма:


...Украйна не беше единствената бивша
соц. държава с наборна армия и оръжейни запаси.

Там бяха още България, Унгария,
Полша, Белорус...

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.