15 г. затвор за стрелеца от Алиби  

02 декември, 2005

Осъденият е бивш гард от НСО

15 години затвор при първоначален строг режим получи днес бившият служител от Националната служба "Охрана" (НСО) Александър Стоянов за убийството на 19-годишния Петър Маринов. Той ще трябва да плати обезщетение от над 50 хиляди лева. На 29 юни 2001 г. в дискотека "Алиби" Стоянов, след употреба на алкохол, влиза в заведението със служебния пистолет, нарушавайки правилата. Там той започва да почиства оръжието си, от което произвежда изстрел и прострелва смъртоносно 19-годишния младеж. В присъдата му е записано, че това е умишлено убийство, но не е предизвикано по хулигански подбуди. След като чу присъдата си, Стоянов не пожела да коментира пред медиите и дори не каза дали ще обжалва. По времето на инцидента Стоянов вече беше напуснал НСО и работеше в охранителната фирма "Аркус-секюрити".

Майката на убития Петър Маринов - Албена, заяви, че за лишаване от живот няма справедлива присъда. Каквато и да е тя, няма да върне сина ми, каза тя. Съдът беше обективен и направи всичко възможно, за да призове всички и поиска всички възможни експертизи. Българското правосъдие е в правилна посока в това отношение, допълни Албена Маринова. Петър се е виждал, бил е осветен, а Александър е бил прецизен стрелец, но не мога да кажа какъв е мотивът, затова ще поискам по-тежка присъда. Колко ще е справедлива тя, ще определи законът, каза още тя.

Въпросната вечер Стоянов е употребил алкохол и въпреки забраната, той и негов приятел са влезли в дискотеката с личното си оръжие. По време на обясненията си на 3 ноември пред съда подсъдимият заяви, че не помни нищо за самия инцидент.

Тогава разпитаната свидетелка Анелия Симеонова посочи, че подсъдимият е изпуснал пистолета си, навел се е да го вземе и докато го е почиствал, неволно е произвел изстрел.

В пледоариите си адвокатът на семейство Маринови заяви, че Александър Стоянов е осъзнавал последиците от деянията си, но е стрелял, демонстрирайки безотговорност.
vsekiden.com
01.12.05

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.