US микровълнова бомба е оръжие на бъдещото  

01 декември, 2005

Тя поразява електрониката, щади хората

САЩ правят опити с оръжие с пряко енергийно излъчване, наречено електромагнитна бомба.

Във вторник консервативният мозъчен център "Херитидж файндейшън", близък до администрацията на Буш, е провел във Вашингтон конференция по този принципно нов тип оръжие, което според експертите ще промени стратегията за водене на войни, съобщи руският сайт news.ru. Гост на сбирката бил докторът по физика полковник Дъглас Бисън бивш съветник на Буш.В книгата си, озаглавена "Е-бомбата", той пише, че фантазията става реалност и че електромагнитните снаряди са вече готови, преминали са изпитания и скоро ще ги видим по бойните фронтове.

Новото оръжие действа на принципа на електромагнитните или микровълнови импулси с голяма мощност. Тези устройства генерират енергийна вълна, която вади от строя цялата електронна техника на обширна територия.

Електронният снаряд ще порази подобно на мълния всички компютри на военния обект или бункер като тези, които Саддам строеше край Багдад, както и цялата енергийна система на града. Като средство за доставка може да се използва крилата ракета или обикновен снаряд.

Ценното на това оръжие е, че то не поразява хората - те остават невредими. Предполага се, че то вече е било използвано при двете воини срещу Ирак.

Такива мощни енергийни импулси се генерират и при ядрени или термоядрени взривове. Това било случайно открито при американски опити с водородни бомби в Тихия океан. Тогава уличното осветления на Хаваите внезапно се изключило, а радиопредаванията в Австралия били нарушени. Учените разбрали причината. Тогава се родила идеята електромагнитният ефект да се отдели от ядрения взрив и да се създаде микровълново "оръдие". Реализацията на идеята отнела 50 г.

Електронни устройства от подобен тип били използвани и при натовската операция срещу Сърбия през 1999 г. Специално разработени авиобомби тогава разпръсквали въглеродни влакна над външни далекопроводи и така предизвиквали къси съединения и спирания на тока в цели райони.
"24 часа"
25 ноември 2005, 36 стр.



Унищожителна електромагнитна бомба се разработва в САЩ

Бивш съветник на президента Джордж Буш е в основата на проекта E-Bomb

Оръжието вади от строя електронни и електрически устройства

Американските въоръжени сили извършват експерименти с оръжие за "пряка енергия" - електромагнитна бомба, наречена от бившия съветник на президентите Клинтън и Буш Дъглас Бисън E-Bomb, съобщава италианския в. "Стампа".
Преди два дни мозъчният център на американските консерватори, близката до администрацията на Буш фондация Херитидж, даде пресконференция, на която обясни принципа на действие на новото оръжие. Почетен гост бе Дъглас Бисън, който е бивш полковник и дипломиран физик, а сега е в административния съвет на проекта за електромагнитна бомба.
Принципът на действие на оръжието е относително прост. То използва електромагнитни импулси или микровълни с голяма мощност (Electromagnetic Pulse (EMP) и High Powered Microwave (HMP). Вълната енергия изважда от строя всякаква електронна техника на територия с голяма площ. Според "Стампа" ефектът от приложението на оръжието е същият както, ако към домашен телевизор бъде включено високо напрежение - апаратът ще се разтопи. Електромагнитната бомба може да бъде доставена до набелязаната цел с вече съществуващи оръжие като крилати ракети, бомбардировачи или артилерия.
Идеята за електромагнитно оръжие възниква през 50-те години, когато учените откриват, че при взрив на ядрено оръжие един от поразяващите фактори е електромагнитният импулс, който унищожава електрониката и електропреносните мрежи. При американски ядрен опит с водородна бомба във високите слоеве на атмосферата над Тихия океан е било прекъснато електрозахранването на Хаваите.
Междувременно "Независимая газета" съобщи, че в скоро време в Русия ще има нов род войски за радиоелектронна борба. В момента такъв вид войски са в период на изграждане в Китай, а в САЩ съществуват отдавна. Задачата им е да могат да извадят от строя всякакъв вид електронна апаратура - от мобилни телефони и ютии с програма, да бордовите системи на самолети от пето поколение.
"Монитор"
25 ноември 2005, 10 стр.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.