Москва дава оръжие на Иран  

03 декември, 2005

Русия ще достави на Иран противоракетни комплекси Тор М-1, способни да свалят управляеми крилати ракети и въздушни бомби, съобщи московският в. "Ведомости". Сделката, сключена преди няколко дни, не нарушава според вестника международните ангажименти на Русия. Става дума за продажба на партида от 29 комплекса Тор М-1, произведени за Гърция, която впоследствие се отказала от поръчката. Ракетите Тор са предназначени единствено за отбрана.

Монитор
3 дек 05


Русия има пълното право да продава оръжия на Иран, заяви министърът на отбраната Сергей Иванов

Русия има пълното право да продава оръжия на Иран, заяви днес руският министър на отбраната Сергей Иванов по повод критиките към обявената миналата седмица оръжейна сделка.

САЩ, според които Иран е "спонсор на тероризъм", заявяват, че продажбите на оръжие на Техеран не помагат на мира в Близкия изток.

"Тази сделка, този договор са напълно законни. Независимо дали това се харесва, или не се харесва на някого. И на нас много неща не ни харесват", каза Иванов.

Той поясни, че зенитно-ракетните комплекси "Тор-М1" не са ракетно оръжие, а средство на противовъздушната отбрана, което не може да бъде използвано за наземни цели.

На 5 декември Сергей Иванов оповести, че на Иран ще бъдат доставени 29 зенитно-ракетни комплекса "Тор-М1". По данни на руското министерство на отбраната, стойността на иранската поръчка ще бъде над 700 хиляди долара.
ИТАР-ТАСС
7 дек 05

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.