Безпилотният MQ-8B Fire Scout покрива 200 км  

01 декември, 2005

Свикнали сме да виждаме безпилотни машини в холивудските блокбастъри, но в действителност разработките на тази тема са далеч по-сериозни.
Корпорацията Northrop Grumman показа в началото на ноември подобрен вариант на своя безпилотен хеликоптер MQ-8 Fire Scout. Първоначално моделът е проектиран само за разузнавателни полети и доставка на оборудване. След пробните излитания обаче, когато постига скорост от 83 км/ч, експертите решават да го дооборудват и със система за удари по наземни обекти.
Както повечето безпилотни апарати, Fire Scout може и само да разузнава, предавайки данни за противника в реално време. Военноморските сили на САЩ ще закупят такива хеликоптери за военните кораби, които се разработват в рамките на проекта Littoral Combat Ships.
MQ-8B Fire Scout лети от 4 до 8 часа в зависимост от товара, покривайки територия в радиус от 200 км. Стандартното оборудване на хеликоптера, включващо електрооптични, инфрачервени скенери и лазерен далекомер, позволява да се идентифицират безпогрешно зададените цели. Според плановете на компанията пълното адаптиране на летателния апарат за работата му на плавателните съдове на ВМС трябва да завърши през юни 2006-а.
Радослава Григорова
standartnews.com
26.11.05

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.