България и Русия готвят споразумение за производство на оръжие  

18 май, 2006

България и Русия подготвят ново лицензионно споразумение за производство на оръжие. Това съобщи в Москва заместник-министърът на отбраната Спас Панчев.

Въпросът със съветските оръжейни лицензи бе една от ключовите теми на 10-ата междуправителствена комисия.

Новото споразумение трябва да е готово до края на годината и ще удовлетвори претенциите и на двете страни, обясни Панчев. Русия иска част от приходите на нашата оръжейна промишленост, а София настоява да бъдат признати направените подобрения.

На срещата експертите са се договорили няколкостотин стари лиценза да отпаднат от споразумението, да бъдат запазени само няколко десетки.

На въпрос на Дарик, дали България ще бъде принудена да плаща лицензионни такси със стара дата, Спас Панчев отговори, че това не е обсъждано, но не вярва тези суми да станат препъни камък пред новото споразумение. Спогодбата ще действа от датата на подписването й, уточни той.

Руската страна има интерес към модернизацията на българските вертолети, стана ясно след срещата на оръжейните експерти. Ако израелската Елбис не изпълни договора си за модернизация на вертолетите, той може да бъде прехвърлен на друг изпълнител. Руснаците са готови да участват в проекта заедно с български партньор. Засега е ясно, че те нямат намерение да сертифицират ремонтираните от Елбис вертолети, уточни още военният зам.-министър.

Ралица Василева
специален пратеник на Дарик радио в Москва
2006-05-17

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.