Русия пак има претенции за оръжейните лицензи  

02 май, 2006

Руската държавна компания "Рособоронекспорт" отново предяви претенции към българския оръжеен завод "Арсенал", който произвежда новите модификации на автомат "Калашников". Това е съобщил пред ИТАР ТАСС представител на руската търговска организация по време на 10-ата международна изложба за оръжейна и военна техника, която се провежда в Малайзия.

Руската страна отново се позовава на старите договори между двете страни за лицензионните права върху производството на руско оръжие. Според "Рособоронекспорт" българският производител на "Калашников" продължавал да произвежда автомата без необходимите лицензи. Български експерти обаче обясниха, че въпросът с интелектуалната собственост е частно правен и трябва да се решава между патентните ведомства на двете страни.

Проблемът с лицензионните права върху оригиналните оръжия, произвеждани до 1989 г. от българските заводи, продължава повече от 15 години. По старите договори правото на българските оръжейни заводи да правят автомати и пистолети изтече преди 7-8 години. Въпросът се очакваше да бъде решен на междуправителствено ниво, но двете страни не стигнаха до споразумение. Междувременно българските производители доказаха, че отдавна не произвеждат оригиналните руски оръжия. По много от тях са правени подобрения, патентовани като български разработки. По тази причина руските компании не са успели да докажат за нито една от държавите, в които са се произвеждали техни оръжия, че има кражба на интелектуална собственост. Въпросът е бил отнасян до международните патентни организации, но без резултат, обясниха оръжейни експерти.

Според руската страна българските автомати значително отстъпвали на тези, произвеждани в завода "Ижмаш". По бързина на изстрела и устойчивост на приклада също не отговаряли на руските стандарти, пише руската агенция PRIME TASS. Изпълнителният директор на "Арсенал" Николай Ибушев не беше намерен за коментар. През последните години обаче компанията въведе европейски стандарти за качество и успешно печели поръчки, обясниха от Министерството на икономиката.

Екатерина СТОИЛОВА
27 април
dnevnik.bg

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.