Войникът на бъдещето вижда с език  

02 май, 2006

Дават на елитни бойци сетива като на сови, змии и риби

В стремежа си да създадат супербоеца на бъдещето някои военни изследователи не се концентрират към органи на човешкото тяло като мускулите или сърцето. А поглеждат към езика. Чрез пренасочване на сигнали от монтирани на каската камери, сонар и друго оборудване през езика към мозъка те се надяват да дадат на елитните бойци сетива като на сови, змии или риби.
Изследователи от Института за опознаване на човека и машината във Флорида искат с проектите си да осигурят на рейнджърите безпрепятствен нощен обзор в сектор от 360 градуса, а на "тюлените" - да чуват сонарите в главите си, като същевременно запазят нормалното си зрение под вода. Т.е. да превърнат научната фантастика в реалност.
Устройство, наречено "Мозъчен портал", бе измислено преди повече от 30 години от д-р Пол Бах-и-Рита - невролог в Университета на Уискънсин. Той започнал да изпраща изображения от камера чрез електроди, поставени в гръбнака, и по-късно открил, че езикът е по-добър приемо-предавател.
Тясна лента от червена пластмаса свързва "Мозъчния портал" към езика, където 144 микроелектрода предават информацията от нервните влакна към мозъка. Вместо да се държи и гледа в компас и възголемичък преносим екран на сонар, водолазите могат да приемат информацията директно в мозъка си, казва д-р Анил Радж, водещият учен по проекта.
При направените тестове се оказва, че слепи хора могат да намират вратите, да забелязват хората, които вървят пред тях, и да хващат топки. Граждански вариант на устройството, който скоро може да се появи на пазара, възстановява баланса у хора, чиято вестибуларна система във вътрешното ухо е разрушена от антибиотици.
Майкъл Циншер - дългогодишен ветеран от МВС и директор на Факултета по подводно разследване на местопрестъпления в държавния университет на Флорида, е участвал в опитите, при които езикът се използва за предаване на данни от електронен компас и сензор за дълбочина в плувен басейн. "Чувстват се очертанията на образа. Бях в басейна и ме насочиха към много малък обект, успях да го намеря много лесно", казва той. Подводните следователи могат да използват устройството при търсене, като си подават сигнали един на друг и "виждат през езика си, колкото и странно да звучи", добавя Циншер.
Радж казва, че целта на военните е да освободят ръцете и очите на водолазите. Следващата стъпка е сонарът. Много обаче зависи от технологичния напредък, за да бъде устройството по-малко - сега то е с размерите на хладилна чанта. "Тогава то ще може да бъде монтирано на шлема, а може да се направи и да се върти около главата, за да дава изображение от 360 градуса, което през езика ще се проектира като образ в мозъка", посочва той.
Завършването на подобен прототип за рейнджърите с използването на инфрачервена камера също напредва. Разработваната методика ще дава възможност на войника да вижда в непрогледен мрак зад гърба си. Изследването в Института на Флорида е финансирано от Пентагона. То е първото военно проучване с цел засилване на сетивата. През май учените ще демонстрират на поръчителите какво са постигнали.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.