"Амнести": България участва в търговията с оръжие в Ирак  

12 май, 2006

Български компании са били подизпълнителни главно на фирми от САЩ

България е замесена в трафика на стотици хиляди единици пехотно въоръжение и десетки милиони патрони, доставени от Босна и Херцеговина в Ирак, се посочва в последния доклад на "Амнести интърнешънъл". Неправителствената организация отбелязва, че страната ни е главно подизпълнител на сделки на американски фирми. Заедно със София в оръжейните сделки участват и компании от Великобритания, Украйна, Швейцария, Чехия, Хърватия, Сърбия и Черна гора и Киргизстан.

Според доклада придобилата скандална известност българска фирма "Вега еър" е една от компаниите, които също участват в трафика на оръжие от Босна и Херцеговина за Ирак от края на 2004 г. и през 2005 г. Част от полетите не са осъществявани директно до Багдад, а до летището на йорданско-израелската граница Акаба. Миналата година чартърен полет на "Вега еър" аварира при кацане на летището в Багдад. Спедицията на част от доставките се осъществяла от базираната в София компания "Спидекс" (Speedex). Освен това "Вега еър" е превозвала и за Непал оръжие през септември 2004 г. Според доклада българската компания тогава може би е превозвала експлозиви от типа "Семтекс", използвани често от терористичните организации.

Оръжията от Босна и Херцеговина за новата иракска армия са били доставени от базираната в Алабама компания "Таос индъстриз инкорпорейтид" по поръчка на Пентагона. Фирмата работила с подизпълнители с компании от Израел, Швейцария, България и Великобритания. Американската компания има офис в София. Първата доставка била със самолет на компания "Аероком", обвинена в доклад на ООН през 2003 г. за контрабанда на оръжия за Либерия. Един от основните превозвачи е регистрираната през 2003 г. в белградското предградие Сурчин авиокомпания "Космас еър" (Kosmas air). Според "Амнести" тя е извършила около 70 полета с оръжия и амуниции от Тузла (Босна и Херцеговина), Тирана (Албания), Талин (Естония), Бърно (Словакия), Пловдив (България) и градове от Сърбия и Черна гора.

В доклада на "Амнести интърнешънъл" се припомня и случаят със задържания на 2 май 2001 г. на летище Бургас самолет, превозващ оръжие от Острава, Чехия за Тбилиси, Грузия. Неправителствената организация припомня, че в миналото български компании са били засичани да обслужват интересите на Виктор Бут в Африка. Дейността му е засечена в Ангола, Конго, Либерия, Руанда, Сиера Леоне и Судан. Докладът посочва, че България изпращала оръжие за УНИТА.

В доклада се посочва още, че през последните години Босна и Херцеговина е била дестинация, от която или през която оръжие и оборудване са отивали не само за Ирак, но и на места, откъдето са извършвани операции, при които са били нарушавани основните човешки права. В доклада се казва, че оръжие и боеприпаси, една част от които от складове на босненската армия от времето на войната, са били тайно транспортирани в Ирак за редовната иракска армия под наблюдението на Министерството на отбраната на САЩ. Транспортирането на въоръжението и боеприпасите е станало в периода 31 юли 2004 г. - 31 юни 2005 г. Също така в документа се подчертава, че не е сигурно, че въоръжението и оборудването са отишли наистина в ръцете на иракската армия и дали изобщо са стигнали до Ирак. Съмненията се засилват, още повече че според документите на сделките става дума освен за автомати "Калашников", така и за ПВО системите "Оса" и противотанкови установки.

Контролът върху търговията с оръжия трябва спешно да бъде засилен, настоява "Амнести". Правозащитната организация отбелязва, че разпадането на СССР и краят на студената война са отприщили вълна от изобилие от евтини оръжия. Правителствата, съкращаващи въоръжените си сили, разчитат на частни доставчици за транспорта на оръжия, който е слабо контролиран. Все повече посредници се включват във веригите за доставка, които са напълно извън контрол, предупреждава неправителствената организация. Правителствата се хвалят с усилията си за ограничаване на посредничеството, но не са постигнали много. Въоръжени опозиционни групировки и организирани престъпни групи се възползват от слабия контрол, за да се снабдяват с оръжие от правителствата. Все повече оръжия са отклонявани за държави под оръжейно ембарго и подклаждат конфликтите там.

Оръжията и боеприпасите са разменят за наркотици или природни ресурси като петрол, дървесина, скъпоценни камъни, се посочва в доклада. Докладът, публикуван преди конференцията на ООН идния месец по трафика на леки оръжия, призовава правителствата да затегнат контрола си над търговията с оръжия, особено над посредническите и транспортните фирми.
"Дневник"
11 май, 14:35


Наши фирми доставяли нелегално оръжие за Ирак, разкри Амнести

Български фирми са участвали в нелегални доставки на леки оръжия и муниции - останали след войната по складове в Босна и Херцеговина - за Ирак под покровителството на американското министерство на отбраната.

Това информира в доклада си за трафика на оръжие "Амнести интернешънъл". Нелегалният пренос на оръжието станал в периода от 31 юли 2004 година до 31 юни 2005 година, посочват източници от европейските сили в Босна EUFOR, от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и от Службата на Върховния представител в Босна.
Дали обаче оръжията и мунициите са стигнали и останали в Ирак е съмнително, като за това няма доказателства, се уточнява в доклада.

Фирмите доставчици осъществявали дейността си от Хърватска, Швейцария, България, Киргизстан, Русия, Сърбия и Украйна.

Според доклада българският авиопревозвач "Вега еър" е една от компаниите, които участват в трафика на оръжие за Ирак през указания период.
Освен българската авиокомпания в доклада са посочени още сръбска, руска и киргизстанска компании.
Транспортните процедури на част от доставките се осъществяли от базираната в София компания "Спидекс" (Speedex).

Оръжията от Босна и Херцеговина за новата иракска армия са били доставени от базираната в Алабама компания "Таос индъстриз инкорпорейтид" по поръчка на Пентагона.
Фирмата, която има офис и в София, е работила по договора с подизпълнители от Израел, Швейцария, България и Великобритания.
Първата доставка била със самолет на компания "Аероком", обвинена в доклад на ООН през 2003 г. за контрабанда на оръжия за Либерия.
В доклада на "Амнести интърнешънъл" се припомня и случаят със задържания на 2 май 2001 г. на летище Бургас самолет, превозващ оръжие от Чехия за Грузия.

Неправителствената организация припомня, че в миналото български компании са били засичани да обслужват интересите на Виктор Бут в Африка.
Припомняме, руският оръжеен търговец е определян от руските и чужди медии, като един от най-сериозните трафиканти на оръжие, чиито доставки са насочени предимно към ембаргови страни.

Службите в САЩ и Русия подозират, че Бут е направил оборот от 50 млн. долара чрез доставки на въоръжение за движението "Талибани" и "Ал Кайда" в Афганистан. Дейността му е засечена в Ангола, Конго, Либерия, Руанда, Сиера Леоне и Судан.

Докладът е публикуван преди предстоящата конференция на ООН по трафика на леки оръжия и призовава правителствата да засилят контрола си над търговията с оръжия.

Организацията изразява силна загриженост за начина, по който търгуваните незаконно оръжия се използват и по-специално дейностите, които нарушават човешките права.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.