Създадоха защитна тъкан срещу електрошоковите пистолети  

09 май, 2006

Американската компания G2 Consulting съобщи, че е създала тъкан, която защитава от въздействието на електрошоковите пистолети Тейзър. Тези пистолети изстрелват стрелички от разстояние до 7 метра. Шиповете се захващат към кожата или дрехите на жертвата и с помощта на два електропровода дават електрически разряд с мощност 50 000 волта, което причинява нетърпима болка. Улученият човек изпитва силна болка и за известно време не може да се движи.
Това оръжие се произвежда от компанията Taser International. Списанието Mobile PC дори го включи в списъка на стоте най-добри приспособления на всички времена. Направената от полиестер тъкан е наречена Thor Shield. От нея могат да се шият не само защитни жилетки, но и якета, шапки, сака.
Стреличките на Тейзър не могат да пробият тази тъкан, а електрическият заряд не причинява никакви вреди на човека. От G2 Consulting казаха, че продават Thor Shield само на правоохранителните органи, тъй като са регистрирани няколко случая, при които престъпници отнели от полицаите електрошоковите пистолети и стреляли срещу тях. В САЩ с тейзъри са въоръжени не само полицаите, но и много охранители на училища. Тайзерът въздействат по-слабо на пияните и на хора с психически отклонения. Освен това понякога дебелите дрехи стават пречка за стреличките. Като цяло използването на тейзъри позволява да се постигне успех в 92 % от случаите. В нито един случай обаче не е регистрирана смърт на поразен от тейзър.
През 2004 г. обаче "Ню Йорк таймс" публикува материал, в който се казва, че минимум 50 души са починали скоро след като са били улучени с тейзър. През ноември 2004 г. Амнести интернешънъл публикува доклад на тази тема, в който се прави изводът, че жертви на тейзър са станали над 70 души. В момента обаче мнозинството от хората в САЩ подкрепят използването на този вид несмъртоносно оръжие.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.