Ново ядрено оръжие гарантира сигурност на Русия до 2035 г.  

03 май, 2006

Най-новите ядрени оръжия, които ще бъдат поставени на бойно дежурство в близко време, гарантират сигурността на Русия до 2035 г. предаде Интерфакс. Това заяви министърът на отбраната Сергей Иванов. Той уточни че става дума за нова бойна глава, която се в момента се изпробва от руските войски със стратегическо назначение (РВНС). Първите изпитания са извършени миналата събота, 22 апарил.
"Резултатите от първите изпитания дават основание да се говори, че абсолютна сигурност на Русия може да бъде гарантирана най-малко до периода 2030-2035 г., при каквото и да е развитие на военно-политическата ситуация в света", каза Иванов.
Министърът уточни, че в хода на изпробването новата бойна глава е поразира целта с изключителна точност. "Отклонението от мишената е не повече от няколко стотици метра, което е нелош резултат за първо изстрелване. Бойната глава е уличила целта от разстояние повече от 2000 километра на наетия от Русия казахстански полигон Балхаш", заяви Иванов.
Министърът добави, че всички балестически ракети, които ще постъпват на въоръжение в РВСН от 2006 г. ще бъдат снабдени с тази бойна глава. Тя ще бъде предназначена едновременно за балестически ракети с наземно и морско базиране и ще бъде с еднокасетъчен и многокасетъчен вариант.
"Програмата на летните изпитания ще бъде продължена и то много активно, и по тази причина нямаме право да променяме сроковете, съобщи Сергей Иванов.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.