Рейнджърите недоволни от "Макаров"  

05 май, 2007

Рейнджърите ни в лагера "Ашраф" в Ирак искат да сменят личните си руски пистолети"Макаров" с по-мощни западни пищови. Този въпрос бойците са поставили на министър Веселин Близнаков и шефа на Генщаба ген. Златан Стойков.
Причината е, че пистолетите "Макаров" са слаби за армейски условия. Куршумите им имат малка начална скорост и не пробиват бронежилетка, обясниха оръжейници. Американските бойци, с които действат нашите, носят пистолети, стрелящи с патрони с по-голям заряд.


...В Афганистан бяхме добре с въоръжението, но в Ирак имаше големи проблеми. По-голямата част от екипировката си я купувахме сами. Освен това бронежилетките не бяха на ниво - тежки, не бяха гъвкави, не ставаха за нашите задачи...
...Като човешки ресурс сме на едно от първите места, но откъм въоръжение и техника - оценката не е добра...
Капитан Тодор Грибачев
командир на рота от 68-а бригада "Специални сили" - Пловдив.
Рейнджърът бе обявен за офицер на 2006 година.
standartnews.com

За бронежилетките (над 20 кг. тежки), неудобни и непрактични и направени от бързо износващи се материи дори производителите им заявиха, че не стават за такива мисии, в каквито сега участваме.

Информация за размисъл:
Естонската армия сваля от въоръжение пистолет Макаров
Естонците унищожиха 6000 пистолета
Латвия се превъоръжава с немски автомати, а ние с Калашници

Изпрати публикацията по електронната поща


6 коментара: to “ Рейнджърите недоволни от "Макаров"

  • Unknown
    07 май, 2007 11:10  

    Онзи ден говорих с едно от момчетата служили в Ирак. Не можах да повярвам че още са с Макаров !? Колко ще излязат 5000 Глока на едро, 2-3 милиона? Ако чак толкова нямаме пари, да поискаме от съюзниците да ни дадат старите си Колтове 1911!

  • Анонимен
    01 февруари, 2008 11:42  

    Няма по добро от Макровия. Моето лично оръжие е Макаров и небих го заменил за никое друго. Не основателно е да неса доволни от "Пистолета на Народа" а също така и на една цяла ера.

  • police 007
    06 април, 2008 17:29  

    колега ако го носиш под 3 ката дрехи макаров е идеален но когато си на мисия там където се стреля тоест на воина нямащ кои знае каква полза от него ако не им се бракуват тези пистолети на умниците от МО и МВР могат да ги дават като дублиращо оръжие на полицаите и военните а като основно късо оръжие нещо надеждно и световно признато като например CZ 75 и производните му аз нося такъв и не бих го заменил за никакъв GLOCK а и освен това цената на чз е с около 300 лева по ниска от тази на прехваления глок нека и други колеги да пишат тук интересно ще ми бъде да прочета какво мислят и други на които живота и здравето на българските полицаи и военни не са им безразлични

  • police 007
    06 април, 2008 17:37  

    искам да добавя че сам работил и с макаров и със стечкин които обаче са морално остарели и не стават за решаването на задачи свързани с борбата с тероризма и организираната престъпност.които е носил такъв тип оръжие знае за ниската начална скорост на куршума сравнително малката пробивна сила тежестта на спусъка и други недостатъци като например клучалката на пълнителя която значително забава смяната му а това е много важно в условията на един въоръжен сблъсък където всяка секунда е от значение

  • police 007
    06 април, 2008 17:40  

    а що се отнася до пистолета на народа нищо против но не и пистолета на една съвременна армия и полиция

  • Анонимен
    13 април, 2008 00:32  

    Вижте момчета - Макаров е армейски пистолет по концепция и 100% отговаря на предназначението си. А предназначението му е да ти седи зареден на колана винаги готов за да не те обиди някой докато сереш в храстите или докато сменяш пълнителя на пушката. Защото в армията основното оръжие на войника не е пистолета. Както казваше един мой даскал - когато войника извади пистолет значи работата е на зле. Пистолета е основно оръжие на полицаите. Друг е момента че в Ирак армията е натоварена с полицейски задачи,и поради тази причина трябва да им дадат подходящо въоръжение. А простотията дето има набиха 7.62 калашници, просто няма равна.За какво - за унификация ли? Ами да им бяха дали 5.56 версии на Ак74 - и в България се произвеждат. Въпреки че 5.45 си е перфектна машина и доста по-добър от 7.62 - лек, маневрен, прецизен и доста по смъртоносен заради повишения шоков ефект на куршума. Можеха да им купят по една берета 92 и да се реши проблема. За глока и ЧЗ не съм съгласен и те не са за тази работа ЧЗ-то не е добре обезопасено при носене с патрон в цевта, а глока с неговия полусамовзвод си е жива проба цивилно оръжие.
    А ако искат по мощен пищов - да си вземат по едно ТТ - малко бронежилетки могат да му се опънат. Това последното беше опит за майтап

Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.