Войната на XXI век  

24 май, 2007

Естонската правителствена мрежа стана мишена на първата "официална" киберагресия

За какво се сещате, когато чуете думата командос? В съзнанието на човек обикновено изниква картината на мускулест мъж с камуфлажна униформа, кевларена бронежилетка, щурмова карабина с подцевен гранатомет и небрежно килната барета на главата.

Съвсем скоро обаче вероятно ще се сблъскаме с един съвсем нов тип командоси - такива, които сигурно биха се затис­нали с лоста на щангата във фитнеса, но вероятно биха могли да пресметнат наум числото Пи до петдесетия знак след десетичната запетая. Тези спецчасти на бъдещето ще са въоръжени с доста по-различни аксесоари - клавиатури, мишки, свръхбързи компютри и високоскоростен интернет. Задачата им: да блокират IT инфраструктурата и онлайн услугите на противникови държави и организации, както и да защитят собствените такива. Може и да ви звучи като научна фантастика, но всичко това вече се случва. Защото животът на всички нас очевидно е станал доста по-зависим от интернет, отколкото си даваме сметка.

През последния месец Естония се превърна в първата държава, която официално е жертва на масирана кибератака - в резултат на хакерски действия бяха блокирани някои от основните държавни, медийни и банкови уебсайтове. Подобен удар е силно осезаем за малката балтийска държава, която е европейски шампион по използване на онлайн технологии. "Естония е до голяма степен зависима от глобалната мрежа. Ние имаме e-правителство, всички банкови услуги минават през интернет. Ние дори избираме своите депутати през мрежата", разказва Михаил Тамет, директор на отдел "IT сигурност" към естонското Министерство на отбраната, пред bbc.co.uk.

Светкавично развиващата се в технологично отношение прибалтийска държава не се поколеба да посочи Москва като виновник за организацията и провеждането на виртуалната офанзива срещу нейното интернет пространство.

Кибератаките идват от Русия

в това няма съмнение и те са политически", споделя Мерит Копли, редактор на Postimees - един от водещите вестници в Естония, цитиран от guardian.co.uk. Междувременно Москва отрече да има пръст в това, а говорителят на Кремъл Димитрий Песков заяви, че обвиненията са "абсолютно неверни". "Ако Естония смята да отправя подобни упреци срещу Москва, това са тежки твърдения, които трябва да бъдат много добре обосновани", казва пред guardian.co.uk руският посланик в Брюксел Владимир Чижов.

Атаките съвпадат с демонтирането на съветски военен паметник от цент­ралната част на Талин. Естонски компютърни специалисти твърдят, че част от засечените IP адреси са на руски правителствени компютри. Доколко тези обвинения са доказуеми, не може да се каже с точност, но на практика е почти невъзможно да се докаже конкретен организатор на събитията. По всичко личи, че нито естонските спецове, нито натовските експерти, които бяха командировани в Талин заради хакерските атаки, ще успеят да докажат участието на руското правителство в киберагресията.

Неправителствени сблъсъци

Събитията в Естония разкриват потенциала на кибернападенията в глобален мащаб покрай все по-голямата зависимост на различни дейности и услуги от глобалната компютърна мрежа. Все още за същински кибервойни не може да се говори, защото няма официално регистриран и доказан случай, когато дадено правителство мобилизира определен ресурс и организира нападение срещу виртуалното пространство на друга държава. Има съмнения, че някои от водещите световни сили използват потенциала на компютърните си специалисти за кражба на важна информация и технологии, но те по-скоро попадат в сферата на индустриалния шпионаж и догадките.

В историята на интернет има регистрирани неофициални виртуални сражения между хакерски групи, организирани и локализирани в държави, чиито отношения са обтегнати. През 2001 вследствие на сблъсък между американски разузнавателен самолет и китайски изтребител последваха няколко вълни организирани нападения срещу щатския интернет. Този случай е известен като началото на неофициална кибервойна между двете държави. Има и други подобни съприкосновения между хакерски общности. Голяма част от тях са безобидни - разпространяват се послания, картинки, знамена и т.н. Не се знае обаче кога потенциалът на кибернападенията ще се разгърне изцяло и доколко интернет пространството ще е готово за това.

Осъзнати възможности

Нападенията на китайски хакери срещу американски правителствени сайтове не са единични случаи. През 2004 г. Южна Корея докладва, че е станала обект на киберагресия. Според разследване на Symantec Corp. по случая 211 правителствени компютъра са били заразени, както и други 67, принадлежащи на компании, медийни групи и университети. В резултат на това е била открадната поверителна документация за оръжейни системи.

Според публикация във Washington Post, базирана на доклад на министерството на отбраната на САЩ, китайските военни целенасочено разработват компютърни системи за водене на кибервойна. "Вероятно PLA (People`s Liberation Army) са създали специални кадри, готови да водят информационна война, чиято цел е да разработват вируси, които да атакуват компютърните системи и мрежи на врага, както и да разработват тактики, които да предпазват своите собствени", съобщава изданието, цитирайки източник от Пентагона.

Осъзнавайки ясно заплахата от подобен вид атаки, през 2005 г. САЩ създава специално подразделение към Министерството на отбраната, наречено Joint Functional Component Command for Network Warfare. По официална информация то е предназначено да изпълнява основно дефанзивни функции, защитавайки компютърните, мрежови и интернет системи на американската армия.

Парадоксално е, че най-добре подготвените в технологично отношение страни са едновременно с това най-уязвими от киберпосегателства. Според анализатори САЩ е най-силно заплашената от подобен тип атаки държава, защото всички основни стълбове на икономиката и управлението й са силно зависими от информационните технологии.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.