Продължава контролът на полицията над обектите и лицата, които извършват дейности с огнестрелно оръжие и боеприпаси  

14 май, 2007

Справка на НСП за периода 01-30 април 2007 г.

Продължава контролът на полицията над обектите и лицата, които извършват дейности с огнестрелно оръжие и боеприпаси. Засилен е и режимът за издаване на разрешения за тях. Съгласно изпълнение на разпореждане на министър Румен Петков, през месец април са проверени общо 220 души. 86 от тях са получили отказ за издаване на разрешение за придобиване на огнестрелно оръжие, на други 134 е отнето разрешението им за носене на оръжие.
Според справка на ГД “ППООРП”общото количество на иззетото оръжие е 166, от които 73 ловно и 93 късо нарезно оръжие за охрана и самоохрана. Данните от този период посочват, че в Пловдив е взето отношение спрямо 59 лица, в София този брой е 28. Отказ за разрешение за носене на оръжие са получили 6 кандидати в Пловдив, а в столицата е отказано на 20 души. Общият брой на отнетото в Пловдив оръжие е 64, за София то е 13, в Пазарджик – 11, а в Бургас и Варна – 10.
Полицейските проверки в страната и контрол за носене на оръжие ще продължи и през идния месец.
Колкото и да се ограничават законните оръжия, проблемът са незаконните, а кампанийните мерки носят краткотраен ефект.



МВР заработи на свръхикономичен режим

...
Всичко това обаче на публично равнище се компенсира със стратегия на масиран пиар. Министърът вече се появява единствено на "положителни" събития - можем да го видим как целува усмихнати деца или как прави някакво дарение. Ръководството на това МВР като цяло се радва на благосклонно отношение на останалите държавни институции, каквото не е имало нито едно от предшествениците му. Знаковите убийства при предишното управление например, които също бяха със забележителен брой, бяха определени тогава от лидера на БСП Станишев като "гангстерска война". Тогава и президентът Георги Първанов редовно изразяваше загрижеността си, дори свикваше Съвета за координация на борбата с престъпността. Негови са думите: "Държавата трябва да се нагърби с цялата си мощ срещу организираната престъпност за защита на собствеността, здравето и живота на хората.
Трябва да свием икономическата територия на организираната престъпност и особено на наркобизнеса." Е, знае се, че нравите се сменят с времената и сега авторитетите се вълнуват от други неща. Оставено на спокойствие, МВР премина на изключително икономичен работен режим - само да регистрира времето и мястото на местопрестъплението, както и калибъра на използваното оръжие. А след приемането на страната в Евросъюза дори вече не се налагат и обещания за "масирани проверки на организираните престъпни групи, имотното им състояние и дейността на фирмите им". Няма откъде да дойде сериозен натиск за това.
Христо Христов
dnevnik

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.