Американци слагат скоростомер на куршума  

26 май, 2007

Американски оръжейници разработват нов тип пушка, която дава възможност да се изстрелва куршум с предварително зададена начална скорост. Предимството на оръжието от този тип е, че то може не само да убива, но и обездвижи за определено време животното, което трябва да бъде изследвано или подложено на лечение без да се стресира и упойва с пушки със стречики-спринцовки.
Авангардната пушка разполага със специално електронно устройство. С негова помощ преди изстрела се определя желаната скорост на куршума. Така ловецът може да определи предварително какви да са последици от изстрела - само да се зашемети животното, да бъде то обездвижено за известно време или да бъде убито.
Техническите подробности на изобретението все още не са известни, но е ясно, че в основата му е заложено използването на ново взривно вещество. То позволява да се контролира количеството енергия, отделяща се при възпламеняването на барута. Освен за ловци и учени новата пушка ще е много подходяща и за използване при изпълнението на миротворчески операции.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.