ЕС планира независима оръжейна индустрия  

15 май, 2007

Министрите на отбраната на държавите от ЕС постигнаха договореност да развиват европейската промишлена и технологична база. Съветът на Европейския съюз удължи и до 1 септември мандата на подготвителната мисия на блока в Косово.

Държавите от Европейския съюз се договориха чрез обща стратегия в областта на отбраната да развият оръжейната индустрия на територия на 27-те членове. Стратегията в областта на оръжейната индустрия има за цел да направи ЕС по-независим от външни фактори и производители, съобщава агенция АФП.

В нея е заложено правителствата да определят и да се посветят на развитието на основни технологии в отбраната, да консолидират нуждите си от материали за оръжейната индустрия при участия на търгове за определен хардуеър. ЕС призовава и държавите да увеличат инвестициите в сектора и осигурят сигурни доставки на военно оборудване и услуги.

Върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Хавиер Солана заяви, че е необходима обща отбранителна политика, защото тя е икономически оправдана и необходима при съвременния глобализъм. Той подчерта, че стратегията няма цел да се изгради „крепост Европа“, която изключва внос на оръжие и технологии и сътрудничество, а оформяне на стабилна отбранителна политика.

ЕС гарантира, че всяка държава самостоятелно ще управлява отбранителните си мощности и политика. Франция настоява новата стратегия да не доведе до изграждане на отбранителна общност, подобна на НАТО.

„България трябва да се присъедини възможно най-бързо към Кодекса за поведение в областта на доставките за отбрана на Европейския съюз“, заяви министърът на отбраната Веселин Близнаков. Той участва в срещата на министрите на отбраната на страните от Европейския съюз. В Кодекса за поведение в областта на доставките за отбрана се регламентира дейността на европейските компании в отбранителната промишленост и се отварят националните отбранителни пазари. България има много договори с Русия.

Междувременно министрите на отбраната решиха и мандатът на контингента в Косово да бъде удължен до определяне на окончателния й статут. Мандатът на КФОР е удължен до 1 септември, а окончателният срок зависи от процеса на определяне на бъдещия статут на Косово в Съвета за сигурност на ООН. Косово е под администрацията на ООН от 1999 г. Планът на Марти Ахтисаари предлага провинцията да стане независима.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.