Купуваме втора фрегата на старо от Белгия  

02 май, 2007

Белгийското министерство на отбраната очаква "писмо за намерения" от българското правителство за евентуална покупка на втора използвана фрегата, съобщи кореспондентът на БТА в Брюксел в сряда, като се позова на говорител на министерството.
Говорителят е казал, че миналата седмица в Белгия е била на посещение делегация на българското министерство на отбраната във връзка с покупката на още използвани бойни кораби "втора ръка" от белгийските военноморски сили, предаде Mediapool.
През 2006 г. в България пристигна използваната фрегата "Ванделаар", купена от Белгия за нуждите на българските военноморски сили. В България фрегата бе преименувана на "Дръзки".
Според различни съобщения за тази фрегата страната ни е платила много ниска, "политическа цена" - около 22 милиона евро, включително за оръжейните системи на борда.
"Дръзки" вече бе използвана за патрулни дейности в Средиземно море около кризата в Ливан през миналата година.
На българската делегация е била предоставена цялата необходима информация за състоянието на корабите, които белгийското военно ведомство предлага, за тяхното въоръжение и цени. Според говорителя сега се очаква "писмо за намерения" от българското правителство. В него трябва да се посочи има ли България интерес от купуване на още кораби "втора ръка" от Белгия и какви точно, обясни говорителят.
Според запознати възможно е освен още една фрегата "втора ръка", България да закупи от Белгия и един използван миночистач.
В изпълнение на приетия през 2004 г. План за модернизация на българските въоръжени сили до 2015 г. бе обявен търг за доставката на четири нови корвети за българските ВМС.
Но дори строителството на корветите да започне веднага, което е изключено, доставката им ще отнеме време, а България трябва да изпълнява ангажиментите си по линия на НАТО и ЕС, коментира кореспондентът на БТА.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.