Забраниха изнасянето на биоматериали на руснаци в чужбина  

30 май, 2007

Федералната митническа служба на Русия забрани от 28 май до по-нататъшно нареждане изпращането извън страната на всякакви медицински биологични материали на човек – от коси до кръвни проби, пише вестник “Комерсант”.

Официалните причини за налагането на тази забрана не се съобщават. Ръководителят на руските митници Андрей Белянинов заяви, че ограничаването на износа на биоматериали е резултат от специалния режим, въведен от митниците по инициатива на здравното министерство. Според него основание за това решение са скандалите с трансплантация на човешки органи. Освен това по информация на вестника през последните месеци руската Федерална служба за сигурност /ФФС/ е проверявала най-големите медицински учреждения, занимаващи се с клинични изследвания за фармацевтични компании. Служителите на ФСС са се интересували от названията на препаратите, сроковете за изследванията, партньорите и източниците на финансиране, както и документите, които потвърждават съгласието на пациентите техни биологични проби да бъдат използвани.

Източници на “Комерсант” смятат, че действията на ФСС са били в рамките на борбата с биотероризма. Според изданието в началото на май 2007 г. ръководителят на ФСС Николай Патрушев е представил на президента Владимир Путин доклад, в който се твърди, че редица големи западни медицински центрове, в които отиват биоматериали от Русия, са включени в програма за разработване на “генно-биологично оръжие” срещу руското население. Според източник на изданието докладът съдържа “силно фантастични” подробности за разработване на “биооръжие”, което да бъде “етнически ориентирано” – то ще може например да предизвиква безплодие или смърт на представители на руския народ.

“Комерсант” отбелязва, че прекратяването на износа на биологични проби засяга здравето на хиляди болни месечно. Голяма част от изследвания като например избор на донори на костен мозък в клиники в Германия са възможни само извън Русия. Освен това в момента в клинични изпитвания участват около 28 000 руснаци. Това са болни, които са се съгласили да станат тестова група за изпитване на клиничното въздействие на нови препарати на западни фармацевтични компании. Експертите оценяват пазара на подобни изследвания на 100-150 милиона долара годишно.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.