Русия ще продава оръжие на Триполи  

04 май, 2007

Руската държавна компания "Рособоронекспорт" се готви да сключи с Либия договори за продажба на оръжие на обща стойност над 2,2 млрд. долара, пише московският в. "Комерсант".

Либия не е купувала оръжие от Русия от 15 години, но сега може да влезе в десетката на най-големите купувачи.

Основната част от доставките са системи за противовъздушна отбрана, при това по-мощни, отколкото може да са необходими в случай на регионални конфликти, твърди изданието.

Сред оръжията, които Либия иска да закупи от Русия, са четири дивизиона ракетни системи С-300, 20 други ракетни комплекса, 24 изтребителя СУ-30 и МиГ-29. Триполи, освен това, иска и две подводници.

Заради оръжейната сделка тези дни в Москва е бил специален пратеник на Муамар Кадафи. Той се е срещнал със съветника на Владимир Путин – Сергей Приходко, с шефа на Службата за военно-техническо сътрудничество Михаил Дмитриев, с директора на компанията "Рособоронекспорт" Сергей Чемезов. Военните договори ще бъде подписани по време на визита тази година на президента Путин в Триполи.

Предполага се, че Русия ще опрости дълга на Либия към федерацията, възлизащ на 4 млрд. долара, а Триполи освен военнотехническото сътрудничество ще се задължи да разшири взаимодействието и в ядрената сфера, допълва вестникът.

Кадафито се хвалеше, че спарите взети от американските фирми изплатил компенсациите за Локърби. Сега комай се опитва да изработи и руснаците.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.