Не става само с преписване, трябва и акъл  

08 май, 2007

Добрият пистолет гарантира сигурност
От 30 до 230 лева за газово оръжие

Заради високата престъпност интересът към покупката на пистолети за самоотбрана е голям. Пистолетът може да се скрие лесно под дрехите или в чантата. Той е с малки размери и лесно се борави с него, което гарантира вашата сигурност.
Пистолет GLOCK 17 с калибър 9x19 и разполагащ с пълнител от 17 патрона, можете да купите за близо 1100 лева. Дължината на цевта е 114 мм, а теглото на оръжието е 625 грама. За да притежавата по-добрия модел GLOCK 21, ще трябва да отделите от семейния бюджет сумата от около 1450 лева. За тази цена ще получите пистолет с калибър 45 AUTO. В пълнителя се побират 13 патрона, дължината на цевта е 117 мм, а теглото е 745 г.
Ако се спрете на BERETTA 8000 Cougar D, ще трябва да приготвите около 1700 лева. Калибърът на оръжието е 9 мм. Пълнителят разполага с 15 патрона. BERETTA 8000 Cougar D тежи 910 грама. Боен пистолет BERETTA 84FS Cheetah, който тежи 660 грама, можете да намерите за близо 1000 лева. Дължината на оръжието е 172 мм, а на цевта 97 мм. Пълнителят е предназначен за 13 патрона. За да притежавате 3 STEYR M 9, ще трябва да отделите около 900 лева. Пълнителят събира 14 патрона. Калибърът на оръжието е 9 мм. BAIKAL 442 с калибър 9x18 мм струва около 370 лева. Теглото на оръжието е 780 грама, а в пълнителя има 12 патрона.

Калибърът
Една от най-важните характеристики на патрона е калибърът. С това понятие се обозначава външният диаметър на куршума.
В едни случаи се посочва, че калибърът е разстоянието между противоположно разположените вдлъбнатини на каналите на цевта. В други случаи се твърди, че калибърът е разстоянието между противоположно разположените изпъкнали повърхности на каналите на цевта. Тези различни подходи за измерване на калибъра са довели до необходимостта от използването на допълнителни обозначения, за да не се допускат грешки. Например за пистолетните патрони с калибър 9 мм се добавят допълнителни обозначения "Макаров", "Parabellum", "Browning", "Police", "Largo", "IMI". Освен това е прието като допълнителни обозначения да се използват условният диаметър на куршума и дължината на гилзата, например 9х17, 9х18, 9х19, и др.

Газови
Газовите устройства за самозащита, са предназначени за временно поразяване на нападателя, при непосредствена близост. По устройството си газовият пистолет не се отличава много от бойния, сходството не е само във външния вид, но и в автоматиката на определени бойни системи. Разликата се състои в промяна при ударно-спускателния механизъм и автоматиката на пистолета за стрелба с газови патрони. Има и изменения при газовия пистолет, които не позволяват стрелба с бойни патрони, популярни като разсекатели. Промяната се налага, защото налягането, създавано при изстрел с газови боеприпаси, е значително по-малко, отколкото това, с бойни. Патроните при различните системи варират от 5 до 10 броя. Лесното презареждане с предварително снаряден пълнител дава бързина на защитаващия се. Един от недостатъците при газовите пистолети е, че при засичане е необходимо да се презареди и това води до сериозна загуба на време, което е крайно ценно за защитаващия се. При газовите револвери този проблем се преодолява с последващо натискане на спусъка, което осигурява превъртане на барабана. Револверът обаче има и няколко съществени недостатъци. По-неудобен е за носене поради големия обем на барабана и боекомплектът му е по-малък, само 5-6 патрона. При стрелба съществува момент на пропуск на газ между барабана и ствола, което може да въздейства на защитаващия се.
Принципът на работа при стрелба с газови боеприпаси е следният - при изстрел иглата удря по капсулата, която, възпламенявайки се, възпламенява барута, създавайки налягане, което изтласква газовия заряд от ствола на оръжието. Разстоянието, на което той може да действа, е различно. При 8 мм калибър разстоянието е до 2 метра, а при 9 мм - до 3,5 метра.
Според специалистите газовите пистолети се появяват през 80-те години, разработени като лично оръжие за сътрудниците на специалните служби. Създадените образци поради неефективността си срещу бойно оръжие биват постепенно изтеглени от употреба и така става възможно те да бъдат популяризирани сред гражданите като ефективно средство за самозащита.
Газов пистолет Rohm VECTOR CP 1 с 13 патрона в пълнителя струва около 230 лева. Калибърът е 9 мм. Дължината на пистолета е 181 мм, а теглото 700 грама. За сумата от близо 200 лева ще можете да се сдобиете с 9-милимитров газов пистолет Mauser HSc, който разполага със 7 патрона. Теглото на оръжието е само 590 грама. За газов пистолет ME 9 PARA калибър 9 мм, разполагащ със 7 патрона, ще трябва да платите около 145 лева. Оръжието има тегло от 660 грама и дължина от 165 мм.
По-малък 6 мм газов пистолет Rohm RG 3 ще ви струва 80 лева. Оръжието има 6 патрона в пълнителя и дължина от 105 мм. Теглото на Rohm RG 3 е 290 грама. Лек и удобен за носене газов пистолет Blow mini 2003 струва около 30 лева. Теглото е само 420 грама. Пълнителят разполага с 6 патрона, а калибърът е 8 мм.
Газов револвер ME 38 MAGNUM разполага с 9 мм RK калибър и пет патрона в барабана. Дължината на оръжието е 200 милиметра. Моделът се продава за близо 140 лева.
За да се сдобиете с 9-милиметров газов револвер ME 38 COMPACT ще трябва да приготвите около 125 лева. В барабана са разположени 7 патрона. Теглото на оръжието е 625 грама.
Газ-сигнален револвер BLOW 38 тежи 540 грама и има дължина от 154 мм. Барабанът е предназначен за пет патрона. Оръжието струва близо 60 лева.

Въздушен
Пружинен въздушен пистолет Модел ИЖ-53 М разполага с калибърът 4.5 мм. Има дължина от 407 мм и тегло 1 килограм. ИЖ-53 М може да намерите в оръжейните магазини на цена от 80 лева. Пружинна въздушна пушка модел MP-512 можете да купите за 150 лева. Началната скорост на сачмата е 225 м/с. Теглото на пушката е 2,8 кг, а дължината и е 1050 мм.
Въздушна пушка MP-513 M разполага с калибър 5,5 мм и дървен приклад. Теглото на пушката е 3,3 килограма, за да притежавате този модел, ще трябва да приготвите близо 280 лева.

Картечни
Названието "картечен пистолет" идва от това, че оръжието е предназначено за водене на автоматична стрелба, на редове, като картечница, но с пистолетни боеприпаси. По размери те са по-големи от пистолетите и по-малки от автоматите. Дистанцията на ефективната им стрелба в зависимост от конструкцията и използваните боеприпаси се движи от 50 до 200 метра. Пълнителите им побират от 10 до над 100 патрона. По калибър също се движат в много широк диапазон - от 5,56 до 11,43 мм. Много от картечните пистолети могат да бъдат оборудвани с шумозаглушители, повечето от тях имат възможност за водене както на автоматичен огън, така и на единична стрелба. Някои модели имат и режим на стрелба на редове с фиксирана дължина - 3 изстрела. Картечните пистолети се приемат на въоръжение за екипажите на бойни машини, охранителни подразделения и сили за специални операции. Те не могат да се използват от цивилни лица, защото е разрешена продажбата само на късо нарезно оръжие, пистолети и револвери, с полуавтоматичен, но не и картечен режим на стрелба.

Правила
На разрешителен режим подлежат всички видове късо нарезно (бойно) оръжие, включително пистолети и револвери с полуавтоматичен режим на стрелба и дължина на цевта до 300 мм. За закупуването и притежанието на този вид оръжия е необходимо разрешително на съответното районно управление на МВР по местоживеене. Ловни пушки, автомати и карабини също подлежат на регистрационен режим към МВР. Всички модели въздушни пистолети и пушки се продават свободно на лица над 18 години.
Николай Георгиев
novinar.bg

Безидейна статия, еклектична компилация от текстове изкопирани от Интернет.

1. Още в началото не става ясно за какво всъщност се отнася материалът - уж пистолетите били "малки, за лесно криене в дрехите," а веднага след това се предлага (в един списък взет от онлайн оръжеен магазин) една от най-големите версии на GLOCK - .45-калибровият модел 21?!
2. Без никаква връзка и обяснение е абзацът за калибрите, като единствено e изкопиран част от текста за боеприпасите от pishtov.com. Какво общо има калибърът към оръжията за самозащита не става ясно.
3. Ако статията е за оръжие за самоотбрана, какво общо имат въздушните пистолети и още повече въздушните пушки, отново подробно цитирани от ценовата листа на някой оръжеен магазин?!
4. Още по-малко място има тук текстът за картечните пистолети, отново изкопиран от pishtov.com.
Ако гл. редактор на "Новинар" е платил някакви пари на автора на тази "статия", го съветвам да си иска парите обратно - този човек Николай Георгиев не разбира от оръжие и само компрометира изданието.

Извадка от Етичния кодекс на българските медии, подписан (и удобно забравен) от в."Новинар":
...
4.3 Ние смятаме за неприемливи всички форми на плагиатство.
4.4 Ние уважаваме авторското право и спазваме авторскоправните споразумения.
4.5 Кратки извадки от чужди материали могат да се използват без разрешение, но задължително трябва да се посочва от коя медия са взети.
4.6 По-дълги откъси или цели материали от други медии могат да се използват само с предварително разрешение и като се посочат авторът и медията.
...

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.