Журналисти или сензациомейкъри?  

25 май, 2007

Български камион с оръжие бе задържан на румънската граница
Камион, натоварен с оръжие, който идвал от Великобритания на път към България, беше задържан от румънската гранична полиция на ГКПП Калафат вчера следобед, след като шофьорът - българин, не се подчинил на нарежданията на полицаите и нагрубил един от тях, съобщи агенция Медиафакс.

Вестник "Гардианул" пише днес, че шофьорът на камиона е 57-годишният Михаил Иванов.

Той пристигнал на контролния пункт в нощта срещу четвъртък. Когато служителите поискали от него да представи документите за транзит, българският гражданин станал агресивен. Иванов хванал граничния полицай за гушата, а после успял да избяга. Граничните служители обаче го хванали и срещу него било повдигнато обвинение за нанесени щети. Тогава прокуратурата в Калафат наредила да бъде извършена проверка на превозното средство.

При проверката са открити 603 снаряда с калибър 7,62 мм, 1198 снаряда с ударно действие, 200 празни гилзи и приспособление за снарядване на патрони, съобщи Йонишор Берчану, комисар от Окръжния инспекторат на гранична полиция Долж.

Според документите за транзит в камиона трябвало да има авточасти и храна за животни.

Шофьорът е разпитан от прокурор от Дирекцията за разследване на престъпления на организираната престъпност и тероризма. Иванов рискува да получи тежка присъда за извършване на престъпление за контрабанда и нарушаване на режима за транзит на оръжие и муниции, уточни Берчану.

Има нещо гнило в тази информация, появила се в (почти) всички медии, защото:
1. Съществува разлика между "камион, натоварен с оръжие" и камион натоварен освен с друго и с няколко кашона ловни патрони и детайли за направата им.

2. Съществува лека разлика също между "снаряди" и 7,62 мм-ви патрони. Ако някоя журналистка все още се чуди какво имам предвид, да прочете дефиницията за снаряд. Уточнявам, че 7,62 мм не е само калибър на патрона за автомат Калашников, а има и ловни карабини с този калибър. А това "ударно действие" какво означава, че се изстрелват при удар или се взвривяват при удар?
В крайна сметка, или "снарядите" не се снаряди (
най-вероятно), или калибърът им не е този.

Или нещо се е загубило при превода, или мамалигарските, подкрепени папагалската и от нашите сензациомейкъри пак са се престарали.
_____________

Малко по-късно стана ясно, че:
Мъж, който се представи за задържания в Румъния български шофьор Михаил Иванов, се обадил в програма“Хоризонт“ на БНР, за да опровергае съобщението на румънската агенция Медиафакс, че е арестуван близо до Калафат. По-рано агенцията съобщи, че камионът му е задържан от румънската гранична полиция, а самият той може да получи тежка присъда, тъй като отказал да предостави документи за товара. Иванов, както твърди самият той, е вече в България, заяви че не е превозвал снаряди с ударно действие, а две кашончета с елементи за ловджийски патрони, които могат да се закупят навсякъде в Европа с разрешително. Проблемът с тяхното конфискуване е възникнал, тъй като той не е носел в себе си документ за покупката. Той увери, че заедно със собственика на превозвания товар ще предоставят пред разследващия румънски прокурор този документ за изясняването на случая. Той отхвърли и съобщението за неподчинението му на румънската гранична полиция. Според Иванов, след като няма митничар на мястото на проверката, румънският полицай може да извършва проверка само на личните му документи, но не и на провозвания товар, срещу което е протестирал.
което показва, че са били основателни предположенията ми за липса на сензация.

Като го измислих по-горе това "сензациомейкъри", имах предвид и отново напомням кредото на истинските журналисти от "Свободна Европа":
"Фактите са свещени, коментарът е свободен",
за разлика от статии като горните, където заради сензацията, фактите са непроверени и преиначени (съдържат явни грешки), а компетентен коментар липсва.

Като се замисли човек, от какъв зор този нашенец ще ги разкарва тези 1200 снаряда през половин Европа, като може да се снабди с тях и тук. И да бяха реактивен тип, поне да може да ги изстрелва с РПГ по бронираните джипове на конкуренцията, а то като са снаряди, за да ги ползва, трябва да си намери оръдие, да го закачи вместо ремарке отзад на джипа си и да си джитка с него из града.

Думата ми е не за тези, които грешат, а за тези, които преповтарят и дори още повече изкривяват грешките. В родния в."Телеграф" например, заглавието беше "Спипаха наш камион претъпкан с оръжие". Тук се сещам за една статия преди около 2 години за роботите СУОРДС в уважавания от мен military.com, където пишеше, че се оборудват с 6-мм ракетни установки. И докато си мисля, "баси, какви нови ракети-моливчета, измислиха хамериканците..." се сещам (и виждам на снимкта), че става въпрос за нормални 66-мм ракети, както си пишеше и в сайта на производителя. Да, ама някой (предполагам не автора) в редакцията "изял" едната шестица.

И една сюрия "компетентни" сайтове, списания и вестници (вкл. български) преписаха статията 1:1 с 6-мм-те противотанкови ракети. Чест прави на някои други - по-грамотни, които пак цитираха статията, ама за да не влязат в противоречие с източника, тактично скриха този текст с размера на ракетите.

Та затуй рекох онзи ден: Не става само с преписване, трябва и акъл.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.