Доставката на дистанционно управляеми наземни апарати SUGV се ускорява  

06 февруари, 2009

Американските сухопътни войски могат да получат първите малоразмерни дистанционно управляеми наземни апарати SUGV (Small Unmanned Ground Vehicle), разработени по програмата "Бойни системи на бъдещето" (FCS), с една година по-рано от планирания срок.

Доставките на SUGV за американските бойни подразделения трябваше да започнат чак през 2011 година. От центъра Aberdeen, където в момента се произвеждат изпитанията на SUGV заявяват, че още тази година имат готовност да предадат образци на разузнавателни роботи на военните за провеждане на изпитания в бойни условия. В зависимост от показаните резултати ще бъде взето решение за усъвършенстване на SUGV или приемането им на въоръжение. При всички случаи обаче, изпитателите ще ускорят доставката на роботи за войската.

__________(i)__________

Малоразмерните дистанционно управляеми наземни апарати SUGV бяха разработени от американската компания iRobot. Първите разузнавателни роботи бяха доставени в бойните подразделения през май 2008 г. Първоначално се планираше доставката на нови апарати да започне едва през 2010-2013 г.. Отчитайки обаче положителните оценки от използването на PackBot, друга разработка на компанията iRobot , в Ирак и Афганистан, командването на американските сухопътни войски взе решение да ускори реализацията на програмата.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.