Семейството на загинал от Тейзър поиска обезщетение от 10 млн. долара  

26 февруари, 2009

Семейството на 35-годишен умствено изостанал поиска обезщетение от 10 млн. долара от нюйоркската полиция за използването на електрошоков пистолет "Тейзър", с който мъжът е бил повален на земята и починал", заявява адвокатът на ищците.
"Жалбата е внесена, за да се поиска правосъдие за нарушение на гражданските права на Иман Моралес (Iman Morales), когато полицията е стреляла срещу него с "Тейзър", той паднал на земята с главата напред", обясни адвокатът Сет Харис (Seth Harris). Иман Моралес е починал през септември при този инцидент пред блока в който живеел, след като бил ударен със заряд от 50 000 волта. Той бил гол и размахвал флуоресцентна лампа пред полицаите на евакуационното стълбище. Тогава бил прострелян с пистолета с електрически заряд и паднал на тротоара с главата напред.
Любителски видеозапис бе разпространен по цял свят чрез сайта за обмен на видеоклипове Youtube и предизвика оживен дебат срещу използването на тези пистолети срещу невъоръжени лица. Седмица, след смъртта на Иман Моралес, лейтенант Майкъл Пигът (Lt. Michael Pigott), който наредил използването на "Тейзър", се самоуби.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.