Русия предлага оръжие срещу пирати  

06 февруари, 2009

Руското военно предприятие „Базальт” е готово да предложи на потенциалните си партньори ефективно оръжие за борба с морските пирати. Според оценки на експерти, гранатомета ДП-64 може да гарантира защита на граждански съдове от всякакви пиратски атаки.
Изстрелът от гранатомета се извършва без да се образува реактивна струя, което позволява използването на ДП-64 в закрити помещения и на борда на кораби, без опасност от повреждане на каквито и да било надстройки. Гранатите на ДП-64 са способни да бъдат изстреляни на разстояние до 400-500 метра, където да поразят цели, които могат да бъдат както водолази, така и всеки лек надводен съд.
ДП-64 е бил разработен през 1989 година в рамките на опитно-конструкторски работи за създаване на морски противодиверсионни средства от ново поколение под шифъра "Непрядва". ДП-64 се произвежда в неголеми количества за военноморските сили на Русия, ФСО и ФСБ.


Питам се защо толкова го хвалят този гранатомет, след като има много други алтернативни варианти? Или братушките са закъсали с поръчките или пък истината е във възможността ДП-64 да се справя с подводни пирати. Аз засега не съм чувал за такива, ама нали затова наричат оръжието перспективно.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.