Разкрита е тайната на автомат Калашников  

11 февруари, 2009

Великият оръжеен конструктор Михаил Калашников е признал, че веднага след войната е работил в Ижевск с Юго Шмайзер, един от най-добрите оръжейници на Третия райх. Шмайзер оказал съдействие в създаването на най-популярния автомат в света - АК-47. Съветите на немския оръжеен специалист помогнали на Калашников при решаване на проблема със студеното коване на частите на автомата.
Шмайзер попаднал в Ижевск веднага след войната - разказва историка Алексей Коробейников. - Градът Зул, в който той живеел, попаднал в съветската зона на окупация и на Шмайзер, както и други инженери и конструктори, "предложили" да заминат за няколко години в Урал. Със специален влак германските експерти пристигнали в столицата на Руската оръжейна промишленост на 24 октомври 1946 година. Точна оценка за приноса на Шмайзер в разработването на автомата на Калашников е трудно да се даде, защото официалните документи за работата им не са на разположение на историците, все още информацията е класифицирана, пък и Юго не оставил мемоари, разкриващи подробности за работата му в СССР. "Дадох някои съвети на руснаците" казвал оскъдно Шмайзер за този период от живота си.

Свидетелства
В Ижевск немският конструктор е оставил за себе си само на няколко писма и снимки. Къщата, в която са били настанени немските оръжейници вече е в порутено състояние и сега никой не живее в нея.
Запазени са писма на Шмайзер, които той е написал до Министерството на отбраната на СССР - казва старши изследователят в Музея на Калашников в Ижевск Александър Ермаков. - Тези писма са единствените известни писмени източници, които са на разположение в архивите. В тях немецът се е оплаквал от битовите си условия на живот, искал е увеличаване на заплатата и разрешение да си отиде у дома в отпуск.
Михаил Т. Калашников пристигнал в Ижевск през 1948 г. за внедряването в производство на конструирания от него модел АК-47 . Затова няма основание да се твърди, че Калашников е копирал конструкцията на автомата си от германците. Но сигурно е, че Шмайзер и Калашников са работили заедно по усвояване на новото оборудване и внедряване на производствените процеси за масово производство на автомата.

Сравнение
Автоматът на Юго Шмайзер STG 44 визуално много наподобява на АК-47.
- Сравнителното външно сходство на автоматите се основава на същите принципи за работа - каза историкът Ермаков. - Но сравнението на вътрешната конструкция и детайлите подсказва, че оръжията са много различни. Още повече, Калашников е започнал да разработва конструкцията си през 1943-а година и през 1946-а образец на автомата вече бил подложен на изпитания. Така че, да се приписва на нацистите създаването на прототипа на АК-47 би било грешка. Но не би могло да се отхвърли участието на германците в започването на серийното производство на Калашника.
- Шмайзер работил в Ижевск по технологията на студеното коване до 1952 година - казва Коробейников. - И заслугата за влизането в серийно производство на цевната кутия и щампования магазин принадлежи до голяма част именно на него.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.