PSM - любимият пистолет на агентите от КГБ  

25 август, 2006

PSM е произведен в Русия със специалното предназначение да се използва от службите за сигурност.
Малкият и компактен пистолет е предпочитан от руските агенти поради възможността за "скрито носене". PSM всъщност е съвсем обикновено оръжие със свободен затвор, но притежава някои незаменими качества - изключително тънък е и няма външни издатъци. Той обаче стреля с дебалансирани патрони, които не се отличават с висока скорост, но за сметка на това има сведения за забележителна пробивна енергия на куршума по отношение на някои типове бронежилетки. Въпреки, че е бил специално предназначен за силите за сигурност на Съветския съюз, той се е търгувал широко на черния пазар в Централна Европа. Използваните патрони са 5.45 мм съветски пистолетен патрон, вместимостта на пълнителя е 8 патрона. Общата дължина на пистолета е 160мм, а теглото 460гр. В производство е от 1980 г. Маркировката се намира на лявата част на затворния блок и представлява идентификационния знак на завода и серийния номер.


Бях си казал, че няма да обръщам внимание на неточностите в оръжейните статии на в."Атака" (за електронното издание говоря, книжният вестник не съм го чел), защото журналистите там са трудни за лечение, но отново не мога да се стърпя:
1. Недоумявам каква е тази мания да се изписват кирилски (в случая - руски) имена в кирилски текст с латински букви!? Така беше и при Stechkin неотдавна, така е и сега при PSM (ПСМ - Пистолет Самозарядный Малогабаритный). Това едва ли е демонстрация на по-голяма ерудиция, по-вероятно е калпав превод, защото не допускам националистите от "Атака" да се срамят да пишат на български.
2. Все още някои "специалисти", чиито умствени влакове се движат със закъснение, вярват в митологията за "дебалансирания куршум" (даже, представете си, патрон). Дебалансирани са само преставите на "специалистите" за него. Всъщност относително дългият и ограничено стабилизиран куршум (с минимум запас на устойчивост) е с изместен център на тежестта назад, което го кара да се завърти с дъното напред при попадане в поразените тъкани.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.