Хизбула ползва оръжие руско производство, пише Хаарец  

06 август, 2006

Голяма част от загубите на армията на Израел (ЦАХАЛ) в сегашния въоръжен конфликт се пада на действията на специалните противотанкови подразделения на "Хизбулла", които използват последната модификация на руския ръчен гранатомет РПГ-29 "Вампир", съобщава израелската Haaretz.
Благодарение на тандемната бойна част на изстрела, РПГ-29 в редица случаи успява да пробие бронята на израелските танкове "Меркава". Според данни на израелските специални служби, "Вампирите" попадат е бойците на "Хизбулла" от Сирия, която от своя страна ги е закупила легално от Русия.
Освен това, според данни на израелските военни, бойците на "Хизбулла" активно използват против ЦАХАЛ и преносими ПТУР "Малютка" като поразяват танкове и инженерни съоръжения.
Предполага се, че именно такава ракета е убила четири войника от елитното израелско подразделение Ergoz, по време на бойните действия в град Бинт Джибейл.
Сведения за наличие в "Хизбулла" на нови гранатомети са постъпили още в 2005 г по време на сблъсъците на израелски войници с бойците на "Хизбулла" край село Гайяр близо до границата с Ливан. Тогава "Хизбулла" е изстреляла около 300 противотанкови ракети от различни типове, в това число и от РПГ-29. В резултат на това са били унищожени няколко армейски машини и два танка "Меркава".



Всички врагове на Израел използват руско оръжие, заяви израелският министър на вътрешната сигурност

Москва. Израелският министър на вътрешната сигурност Ави Дихтер заяви за руската преса, че "всички терористи", нападащи страната му, използват руско оръжие, идващо през Сирия и Иран - две държави, за които Москва не крие, че им продава оръжие, предаде Франс прес.
"Всички обкръжаващи Израел терористи използват оръжия руско и съветско производство като автомати "Калашников" и ракети "Катюша", заяви Дихтер в интервю за в. "Время новостей".
Дихтер обаче уточни, че не обвинява Москва в директна продажба на тези оръжия на движения като Хизбула в Ливан. Според Израел продажбите се извършват през Иран и Сирия - обвинение, което се отхвърля от Москва.
08.08.2006

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.