Полицията закъса за белезници и пищови  

19 август, 2006

В България много неща са кът. Досега никога обаче не са свършвали белезниците. Е, и това доживяхме. Съдебната полиция закъса за окови. И пищови. Няма също бронирани коли, в които се превозват защитените свидетели. Ще намерим, казват представителите на държавата. А дотогава ще се надяваме някой опасен бандит да не избяга заради липса на окови.

Съдебната полиция закъса за белезници, пищови и бронежилетки. Защитени свидетели, магистрати и арестанти остават без качествена охрана. Маргините, Вальо Топлото, синът на софийския катаджия №1 Илия Илиев, както и всички останали обвиняеми се ескортират от съдебни полицаи.
За огромната нужда от оръжия алармира пред "Стандарт" зам. правосъдният министър Димитър Бонгалов.
Издадохме заповед и позволихме лично оръжие да се носи и при изпълнение на служебните задължeния в съдебната охрана. Нещо, което е необичайно за западната практика, обясни Бонгалов. На съдебните полицаи не достигат пистолети "Макаров". Проверка на "Стандарт" установи, че оръжията струват около 160 лв. Военните имат оръжие, което залежава по складовете. Те обаче ни обясниха, че ще ни го предоставят, ако си платим, обясни Бонгалов. Заинтересовани са да го дадат на частник. Ако го прехвърлят на друг държавен орган, нищо не влиза в бюджета им, обясни зам.-министърът.
Причина за недостига на белезници обаче е и това, че администрацията на правосъдното министерство не си е свършила работата. Проведоха се два търга за купуване на белезници. И при двата обаче беше объркано заданието, обясни заместникът на Петканов. Оказва се, че се купуват по-евтини белезници, които са некачествени. Има пандизчии, които са майстори на отключването на всякакви белезници. Евтините за тях са като детска играчка. При по-некачествените често можела да се скъса и веригата, която свързва двете гривни.

Таня Красимирова
standartnews.com

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.