София като Сау Паулу  

22 август, 2006

“Цигани пребиха трима полицаи”
Информация в “Монитор”

Трябва ли София да заприлича на Сау Паулу, където полицаите имат смелостта да патрулират в гетата само с тежко бронирани машини, без да излизат от тях? Очевидно и срамно, но натам сме тръгнали. През нощта вчера имахме пореден пример на незачитането на никакви правила и закони, този път от циганите в столичния квартал Христо Ботев. Пияни нападнаха и контузиха с крака от столове и маси и бутилки двама полицаи и тяхна униформена колежка. Поводът - служителите на реда им направили забележка за свръхсилната музика. Циганите празнували раждането на дете и се развикали, че им се нарушават правата. Сред пияните до посиняване се чули и призиви полицаите да бъдат избити.
България е многоетническа държава. Всички етноси имат равни права пред закона. През последните демократични години циганите обаче винаги са над нормите, а държавата и другите български граждани постоянно са им длъжни за нещо.
Циганите са най-привилегированите от населението на страната. Хранят се с помощи, живеят в незаконни постройки, строят им къщи, за тях постоянно има програми за социална интеграция, за ограмотяване, за безплатна медицинска помощ. Парите идват и от бюджета, и от многобройни чужди донори. Полза от това никаква.
Циганите продължават да са неграмотни, мързеливи и крадливи. Позволяват си го, а за да са по-малко главоболията с тях и останалите им го позволяват. В слободията си те обаче стигат от години до крайни и нагли прояви, които все повече зачестяват.
На какво прилича полицаите да ги е страх да ходят на проверки в циганските махали. Нали те са олицетворението на закона на улицата. На това трябва да се сложи край. Може би първата стъпка е редовен респект чрез присъствие на сила, за да проумеят циганите, че не могат винаги да са над и извън правилата.

Все същата тема, която дъвчем от поне 3 петилетки...
Държавата е неспособна да опази собствените си органи, камо ли гражданите си.
Не е нормална една държава, в която полицай, докато го бият някакви криминално проявени пияни миризливи цигани, си разглобява пистолета (вади и крие пълнителя с патроните, да е отделно), че ако му го вземат, да не го застрелят.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.