Новият “Кугър” смая войската  

29 август, 2006

“Няма да пращаме вертолета “Кугър” (от англ. - “Пума”) в Ливан. Той ще се включи в мисии на НАТО, но не по-рано от догодина”, съобщи вчера министърът на отбраната Веселин Близнаков.
Той и шефът на Генщаба ген. Златан Стойков дойдоха на летището във военната авиобаза Крумово, за да получат първия нов хеликоптер за войската. Оливие Мишелон, вицепрезидент на “Юрокоптер”, връчи приемно-предавателния протокол за машината на министър Близнаков. С този акт вертолет “Кугър”, модел АS-532-АL с борден номер 701, официално стана собственост на Българската армия.

Евгени ГЕНОВ
Труд

Снимки: HORNISE
krile.net

AS 532 AL - COUGAR e дългата версия от семейството хеликоптери “Кугар”. Този тип хеликоптер притежава два турбо двигателя с мощност от по 1877 конски сили всеки. На борда може да превозва до 4500 кг. полезен товар. Хеликоптерът може да развива скорост до 309 км. в час. Дължината му е 16.29 метра, а височината е 4.95 метра.

Хеликоптерът може да се превозва до 25 пасажера и до 6 ранени войници. Той може да се оборудва с различни типове оръжие, в зависимост от желанието на клиента, като 20 мм картечница (ци) и 68 мм ракети. Хеликоптерите “Кугар” са на въоръжение в над 30 държави, сред които Алжир, Аржентина, Белгия, Бразилия, ЧАД, Чили, Китай, Еквадор, Франция, Габон, Германия, Исландия, Индонезия, Ирак, Бряг на слоновата кост, Йордания, Кения, Кувейт, Ливан, Либия, Мексико, Мароко, Непал, Нигерия, Пакистан, Панама, Филипините, Португалия, Сенегал, Сингапур, Южна Африка, Испания, Судан, Швейцария, ОАЕ и Заир.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.