Коктейл от нитрат и дизел  

29 август, 2006

Модата на течните взривове никога не е отминавала, просто е леко забравена

Коктейл "Молотов" за недоволните

Горе-долу на това мнение са бунтуващите се имигранти в Париж и палестинците в Газа, държащи в ръце коктейли „Молотов“.
Той е най-евтиният и достъпен начин да подпалиш джип или военен камион или да накараш взвод полицаи да побягнат. Проб­лемът в случая е демаскиращият горящ парцал, който пуши, освен това трябва да бъде запален малко преди атаката. Други проблеми, стоящи пред бомбаджиите, са възможността парцалът да изпадне или угасне, когато бутилката бъде хвърлена, както и от непредвидено възпламеняване на цялото съдържание, което да обгори нападателя. Това обаче са рискове на занаята, стоящи пред всички подобни субекти. Коктейлът „Молотов“ (по името на бившия съветски външен министър, подписал пакт за подялба на Полша с Йоаким фон Рибентроп), всъщност не е и бомба, доколкото бензинът в него не избухва, а с разливането си подпалва обекта, където е хвърлен.
Течността, която всички писатели на криминалета споменават като силен експлозив, се среща широко под името нит­роглицерин. Тя може да гори без взрив, но се взривява от детонация или удар, чиято особеност се използва активно от някои организации. Като сила на взрива е сравним с хексогена и за успешен терористичен акт е достатъчно количество от 1-1.5 кг, казва Адолф Мишиев, шеф на руската служба за безопасност на взривете, пред Агенция „Новости“. Според него (и според други експерти) има

Пет разновидности

на нитроглицерина, които както и самото вещество се взривяват при удар. „Изучаването на течнос­тите, които се взривяват, не стои на място и освен нитроглицерина има и други подобни вещества, но за тях по понятни причини няма да говоря“, добавя Мишиев. Всъщност липсата на достоверна информация за това какво са и какво не са течните взривове е очевидно навсякъде пак по обясними причини. Според Мишиев международният тероризъм е достигнал ново ниво на развитие. „Ако тези хора се явят при нас на изпит, вероятно ще получат оценка не по-малка от 4 (от максимум 5)“, резюмира той оценката си за подготовката на евентуалните терористи, заловени в Лондон.
Всъщност чист нитроглицерин не може лесно да бъде произведен или намерен, а като се добави и фактът, че е много нестабилна субстанция, практически е невъзможно да се получи в домашни условия. Освен ако не сте превърнали кухнята си в лаборатория, разбира се. Особено опасна и трудна за откриване субстанция е нитроглицериновият гел, който може да бъде скрит като пяна, шампоан или гел за бръснене и

Задействан с импулс

от МР3 плеър или мобилен телефон. Нитроглицеринът има и неприятното свойство да детонира при замръзване освен при удар, посочват експерти.
Рамзи Юсуф, име, познато от първия атентат срещу Световния търговски център, който в момента се намира в затвор в САЩ, има един опит за взривяване на самолет, летящ от Филипините към Япония с нитроглицеринова бомба. Нитроглицеринът бил пренесен в шише като разтвор за лещи, а бомбата била сглобена и поставена в самолета, който направил междинно кацане. Там Юсуф слязъл, а мястото му било заето от японски бизнесмен, който загинал при последвалия взрив. Бомбата обаче била много малка, за да свали целия самолет.
Друга силно експлозивна смес - триацетоновият триоксид (с абревиатура на латиница ТАТР), може да се получи за минута от други два химикала на борда на самолета. Той е много нестабилен и опасен за работа дори и в ръцете на опитни химици, което му е заслужило прозвището „майка на сатаната“ сред хората, които го ползват - главно близкоизточни терористи. Оксидиращи субстанции, ползвани за почистване на басейни от налепи и отлагания, също могат да се използват за предизвикване на пожар или взрив.

Комбинация от

нитрати (каквито има в изкуствените торове) и дизелово гориво също има голям разрушителен потенциал. Нитроглицеринът например отделя по-голяма енергия от динамита при взрив, който всъщност е процес на много бързо горене с отделяне на топлина и кинетична енергия. Всяка молекула нитроглицерин отделя приблизително 333 килоджаула енергия за разлика от динамита, който отделя 54 килоджаула.
Алкохолът, който се съдържа в парфюмите и почистващата козметика, също може да е съставка в домашно направена бомба. Дори алкохолът за пиене може да се използва, макар че обикновено в него градусът е по-нисък от необходимия. В добавка, стъклените бутилки засега минават през всякакъв контрол при нула внимание, а те се превръщат в отлични режещи инструменти, след като бъдат счупени.
Практически много малко летища и още по-малко експерти по сигурността имат необходимите познания да открият съставки за бомба в наглед безобидни течности, които се вкарват на борда. Това е още по-обезпокоително на фона на далеч не толкова задълбочените знания, нужни за конструиране на взривно устройство, което може да се сглоби и в тоалетната на самолета. Принципно хората с познания за подобен тип бомби вероятно са доста повече от тези, обучени да открият проблемни субстанции, без да се налага да свалят всички пътници и багажа им от самолета. В добавка,

Всяко електронно устройство

или батерия може да подаде електрическия импулс, нужен за предизвикване на експлозия, ако тя не е настъпила при смесването на химикалите. Повечето от потенциалните съставки на взривовете, които експертите старателно избягват да наричат по имена, могат да избухнат неконтролирано още при смесването им, което, преди да дойде модата на атентаторите самоубийци, се считаше за стопиращ фактор. Както се оказа, единственото желание на тези хора е да произведат възможно най-голямо разрушение. Те, както и носените от тях вещества, могат да бъдат открити само при щателна проверка, ако нещо е предизвикало подозрението на хората от сигурността или кучетата, обучени да откриват експлозиви. Сканиращите и рентгеновите машини за проверка в случая са почти напълно безполезни.
Дори и предизвикването на пожар без експлозия може да е критично за сигурността на самолет, летящ на 9-10 хиляди метра височина със скорост около 900 - 1000 км/ч, посочват експерти. В самолета на малка площ са събрани много важни компоненти и силен източник на топ­лина може да се окаже голям проблем в рамките на няколко минути.
Петър ГАВРИЛОВ
capital.bg

Един химик обаче отбеляза:

"Всяка молекула нитроглицерин отделя приблизително 333 килоджаула енергия за разлика от динамита, който отделя 54 килоджаула."
Доста сериозно за единична молекула!!! Трябва да е доооста големичка молекула :)
Дали не става въпрос за 1 МОЛ от веществото, което е 6.02х10^23 молекули?
А дори и да е така, сравнението пак е неуместно, защото динамитът е смес и като такава не може да се сравнява моларно с чисто вещество!
Накрая изречението е грешно и смислово - отделената енергия не е съществена характеристика на взривните вещества! Пример - килограм въглища отделя 5 пъти повече енергия от кг нитроглицерин. За взривните материали са важни величините (1) обем на отделения газ и (2) скорост на детонация.

"практически е невъзможно да се получи в домашни условия"
- Напротив, дори в един холивудски филм от близкото минало имше съвсем правилна рецепта. Сещате ли се, онзи, в който героят беше със симптом на раздвоение на личността, а на финала имаше падащи небостъргачи.

"Тя може да гори без взрив"
- Това се отнася за тротила, докато нитроглицеринът се разлага при 55°С !

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.