Ченгета се надстрелват за каса бира  

05 август, 2006

Гори и язовири са тайните стрелбища, консерви и бутилки са на мушка

Червен леко очукан голф комби паркира край язовир "Искър". След него спирачки бият форд в пенсионна възраст и все още хващаща окото мазда. Сюрия деца се изсипват от возилата. След тях и родителите им. Петима млади мъже бързо оформят заговорническа групичка, докато съпругите им разпъват одеяла край дърветата, вадят кошници и режат салатата. Децата отдавна са се съсредоточили в някаква си тяхна игра, докато бащите им се упътват към близките дървета.
"Започваме от 30", гласът на водача среща одобрението на останалите. Един от тях в движение забърсва малка дъска, която след кратък спор се оказва забучена на яко стебло. 28,29,30... отброява крачките водачът. Пет минути по-късно канонада от куршуми оглася района.
Не си мислете, че това е евтин римейк на "Бригада". Момчетата - яки, добре поддържани мъже, нищо че са по къси гащи, са редови полицаи. Понякога в събота или неделя отиват заедно с жените си на уикенд. И избиват напрежението, стреляйки. Колкото могат, по каквото могат. Да изпуснат парата. Никой от тях за нищо на света няма публично да си признае това. Незаконно е. Стрелбата е неправомерна. За нея уволняват. Но всеки от тях знае, че не е единствен. Подобни излети си правят доста често и военните. Пълнители се празнят под формата на състезание - кой ще улучи най-точно, най-далече или пък вадиш пистолета от кобура и на един дъх празниш пълнителя. Целта е максимум попадения в мишената. Залогът за шампиона най-често е каса бира.
Преди да започне голямото гърмене, опитните ченгета проверят района. Забавляват се само ако е чисто. Желязно правило.
Това обаче не важи за два вида ченгета. Първите са самонадеяни новаци, а другите са ветерани със самочувствие на шерифи.
По-скоро към първата категория са полицаите от РПУ-Велинград Росен Овчаров (32 г.) и Стоян Пачалов (30 г.), които затриха 68-годишния гъбар Георги Божанов край Дорково. Сватбарската стрелба по камък взе жертва. Двамата сержанти гърмели край хижа "Цепина" за кеф. Вторият куршум на Пачалов директно улучи гъбаря Божанов. Съседите му вече съветват да се ходи за гъби само с каска и бронежилетка.
Трагедията накара МВР да се сети за убийството на 16-годишната Елеонора Димитрова. Тя също загина от случаен полицейски куршум в центъра на София през 2001 г. На един от най-оживените булеварди. Полицаят Калин Кьосев реши да отпразнува повишението си с изстрели от кръчма.
Полицаи и охранители са редовни посетители на стрелбищните комплекси. Там гърмежите са най-безопасни. Рискът да те уцели полицейски куршум обаче е най-голям край неохраняемите езера и рибни развъдници. Понякога стрелците хвърлят във водата плаващи предмети и гърмят по тях. При подобна стрелба поне куршумът не рикошира. Съпротивлението на водата е голямо и няма как да се получи рикошет от дъното, обясняват експерти. Някои съчетават гърмежите с риболова.
Ливади и гори далеч от пътищата също са любимо място за сватбарска стрелба на ченгетата. Мястото обаче трябва да е добре подбрано - отсреща, където ще е мишената, трябва да има мека пръст. Целта е да се избегне рикошет. В повечето случаи се стреля по бутилки от минерална вода или от бира. Някои поставят консервени кутии или хартиени мишени. Може да се стреля още по дърво или пънове. Трябва обаче да си луд да стреляш по камъни, бетон или метал, казват експертите. Никой не може да предвиди накъде ще отиде отскочилият куршум.
За полицейското гърмене по трънките всъщност може би има и друга причина освен развлечението. Факт - за година ченгетата разполагат с 3 патрона за обучение по стрелба. Това е крайно недостатъчно да се поддържат във форма. Стрелбите пък се провеждат в служебни стрелбища, където разстоянието до мишената е 25 метра. Това е армейско упражнение и едва ли е най-ефективното за полицията. Защото по закон служителите на МВР имат право да използват оръжие при неизбежна отбрана или при задържане на престъпник. В тези случаи обаче стрелбата е на разстояние от 7 до 12 метра. Всеки полицай има право на един служебен пистолет с два пълнителя. В 98 на сто от случаите пистолетът е "Макаров", тъй като той е на въоръжение в МВР. С него униформените получават 16 патрона. По закон за всеки изстрелян полицаят е длъжен да уведоми писмено прекия си шеф къде и защо е гърмял.
Това обаче не е пречка за сватбарските стрелби. И те са предпочитани, първо, заради силните усещания и, второ, заради икономията на пари.
Защото в стрелбищата боеприпасите се плащат, от оръжеен магазин няма как да купиш кутия с патрони и да останеш анонимен, защото трябва да представиш служебна карта. Патрони за стрелба на полето обаче винаги могат да се намерят, казват любители на пукотевицата.
Достатъчно е да имаш познат от войската. При военните по-често се провеждат учебни стрелби и разходът на боеприпаси е по-голям. Естествено не е проблем да се укрият няколко джоба патрона.
За следващия излет със сватбарска стрелба.
Екип на "Стандарт"


"Глог" е бебето на спецполицаите

Баретите и служителите от групите за специални операции в МВР са въоръжени с "Глог". Пистолетът с тази марка е един от най-харесваните от полицаите. Той е по-лек, качеството му е добро и е изключително прецизен при стрелба. Освен традиционния "Макаров" полицаите са въоръжени още с "Берета" и "Астра". Някои признават, че харесват повече револверите. При стрелба не се налага зареждане и презареждане, нямат предпазител и по-бързо може да се възпроизведе изстрел. Един от недостатъците му е 6-те патрона в барабана, докато многозарядните пищови събират по 15 патрона в пълнителя. В реална ситуация обаче няма как да се стреля повече от 3-4 пъти, така че 6-те патрона в револвера не са болка за умиране. Полицаите, както и повечето мъже, непрекъснато се вълнуват от новите модели, които излизат на пазара. Те обаче не могат да си позволят подобни оръжия, защото са много скъпи. Има модели, чиято цена достига до няколко хиляди лева. За да оправдаят любовта си към пищовите, често споменават сентенцията, че "Господ не смята за грях страстта на мъжа към оръжието, коня и жената".

Тинтири-минтири... куршумът не рикоширал от водата..., револверите нямали предпазител..., не се налагало зареждане и презареждане..., полицаите имали бебета не в трънки, а в глогинки...
Казвам "глогинки", защото така пишат по-горе журналистите и явно не става въпрос за пистолет Глок (Glock)...

Четете бре, журналисти, стига само сте писали смехории...
Всъщност неграмотността на журналистите би била смешна, ако не е жалка...

Като отбелязвам това обаче, никак не оправдавам неспазването на правилата за безопасност за боравене с оръжие от двамата безотговорни сержанти.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.