Личните оръжия ще пътуват с международен паспорт  

23 март, 2006

Европейски паспорт за огнестрелните оръжия ще издават притежателите на лично оръжие, които искат да пътуват с него в страните от ЕС. Това предвиждат промените в приетия на първо четене промени в Закона за контрол над взривните вещества, огнестрелните оръжия и боеприпасите. Такъв паспорт ще могат да си издават само лицата, които имат разрешение за носете и употреба на оръжие. Досега при пътуване се изискваха само двете разрешителни.

При преминаване на граница ще се изисква разрешение за внасяне или транзитно преминаване на оръжието от съответната държава на ЕС и то ще се вписва в паспорта. Такова разрешение няма да се изисква при издаването на европейски паспорт за оръжията за ловни, спортни и културни цели.

В единния автоматизиран регистър, поддържан от МВР, ще постъпват данни за издадените европейски паспорти на огнестрелното оръжие. Промените в закона се налагат заради предстоящото ни влизане в Евросъюза. От датата на присъединяване на България търговията и преносът на стоки между страната ни и членките на съюза, включително на взривни вещества и боеприпаси, няма да се считат за внос и износ и трябва да бъдат регламентирани.

Ясен Люцканов
segabg.com

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.