САЩ предложиха на Генщаба три варианта за Ф-18  

14 март, 2006

Правителството на САЩ е предложило три варианта за продажба на изтребителите Ф-18 "Супер Хорнет" на българското правителството. Това съобщи в понеделник капитан Андрю Хартиган от военноморските сили на САЩ на специален брифинг за включване на Ф-18 в надпреварата за доставка на нов изтребител за армията. Предложението на Вашингтон е било изпратено миналия четвъртък и е в отговор на официално запитване на българското министерство. На 30 юни м.г. бившият военен министър Николай Свинаров изпрати до посолството на САЩ в София запитванe за 16 изтребителя "Супер Хорнет", от които 4 учебни. Допълнително се пита и за цената и наличностите за 12 употребявани Ф-5. С това България стана първата държава в света, проявила интерес към супермодерния изтребител, произвеждан от компаниите "Боинг", "Нортроп Груман" , "Дженерал електрик" и "Рейтиън".

Според Хартиган първият вариант отговаря напълно на запитването на военните. Вторият предвижда доставката на 12 употребявани Ф-18 и толкова Ф-5, но употребявани. Последният вариант не включва изтребителите Ф-5. Предложенията са били представени на началника на Генщаба ген. Никола Колев, зам.-министъра на отбраната Симеон Николов и шефа на бойната авиация. Хартиган отказа да каже някакви цени, но по неофициални информации един нов изтребител струва около 53 млн. долара без оръжието.

Пред "Дневник" Хартиган обясни, че очаква разговорите да продължат максимум година и половина. Направената пред правителството оферта също предвиждала договорът да се сключи след една година, а първият самолет да бъде доставен през 2009 г. Той посочи, че заради желанието на военните да проведат конкурс цялото възлагане на поръчката може и да се проточи.

Досега намерението си да доставят нов самолет са обявили американската компания "Локхийд Мартин" и шведската "Грипен". Очаква се това да направят още "Юрофайтер", "Рафаел" и "Мираж". От военното министерство вече обявиха, че предстои да бъдат направени запитвания към всички фирми. По думите на Хартиган на срещата в Генщаба не са били представени схеми за финансиране на доставката. Покупката на изтребителите е най-скъпият проект за модернизация и може да достигне 1.5 млрд. лв. Военноморският капитан не изключи вариантът изтребителите да бъдат взети на т.нар политическа цена, но уточни, че това е въпрос на дискусия между двете правителства. До този момент с изтребители Ф-18, но не "Супер Хорнет" разполагат 7 държави - Швейцария, Финландия, Испания, Австралия, Канада, Малайзия и Кувейт.

Панайот Ангарев
dnevnik.bg
13 март 2006

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.