Две ромски дела надвиха България в Страсбург  

02 март, 2006

България загуби вчера две дела в Страсбург, заведени от роми заради полицейско насилие. Европейският съд за правата на човека задължи държавата да изплати на тъжителите по делото "Огнянова и Чобан срещу България" 34 000 евро (68 000 лева), а по делото "Цеков срещу България" - 9500 евро (19 000 лева).
Зоя Огнянова и Гюлфере Чобан от село Дъбово край Казанлък осъдиха държавата заради смъртта на Захари Стефанов, съпруг без брак на едната и син на втората тъжителка. Той загинал след падане на 4 юни 1993 г. от прозорец на третия на етаж на полицейския участък в Казанлък, където бил разпитван за многобройни кражби и обири. Според полицаите той опитал да избяга, както си бил с белезници, а според тъжителите е бил пребит преди падането.
Съдът в Страсбург реши, че държавата е нарушила няколко члена от конвенцията за правата на човека - чл. 2 (право на живот), чл. 3 (забрана на нечовешко отношение), чл. 5 (право на свобода и сигурност), чл. 13 (право на ефективна защита). Отхвърлена бе претенцията, че тези нарушения са станали във връзка с чл. 14 (забрана на дискриминация).
По второто дело Цеко Цеков, 30-годишен ром от Видин, осъди държавата, че е нарушила правата му по чл. 3 чрез жестоко отношение и липса на разследване. Той бил прострелян през август 1996 г. в гърба със стоп-патрон от полицай, когато бил заловен през нощта да кара каруца с крадена царевица. Полицаят употребил оръжие, защото тъжителят опитал да избяга. Съдът отхвърли претенцията му, че е бил нарушен и чл. 2, т.е. че е бил заплашен и животът му.

Светослав Терзиев
segabg.com

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.